Oferte locuri de munca top

Autostrada Sebes – Turda, Lotul 4: un nou litigiu intre CNAIR si Porr

Continuă neînțelegerile legate de procedura de achiziție publică a contractului pentru proiectarea și construirea lotului 4 al Autostrăzii Sebeș – Turda dintre CNAIR și Porr Construct.

În acest sens la finalul săptămânii trecute a fost deschis la Tribunalul București un dosar în materie de contencios administrativ și fiscal.

„Dosarul are ca obiect acțiunea în anulare a Sentinței Arbitrale pronunțată în dosarul arbitral 85/2017. [Acesta] se află pe rol la Tribunalul Bucuresti, în procedură administrativă și nu are termen de judecată acordat”, ne-au spus reprezentanții CNAIR.

Obiectul dosarului este litigiul privind achiziţiile publice din sentința 69/19/11/2020, pentru contractul din 23 aprilie 2014 semnat pentru acest proiect cu asociarea Porr Construct SRL – Porr BAU GmbH SpA.

Compania austriacă Porr a revendicat 114,55 milioane de lei pentru al patrulea lot de autostradă dintre Sebeș și Turda, cu o lungime de 17 kilometri.

Motivele invocate au fost, printre altele, lipsa posesiei șantierului, lipsa certificatelor de descărcare arheologică, lucrări suplimentare, majorarea scrisorii de garanție, revizuirea acordului de mediu. Tot compania Porr a mai cerut încă 65 milioane lei, ajungându-se astfel la un total de aproape 37 milioane de euro, echivalentul a 180 de milioane lei, ceea ce reprezintă 38% din contractul semnat.

Suma de 207.926.066 lei a fost plătită de către CNAIR la finalul lunii iulie, în urma aplicării sentinței arbitrale 69/2020 în dosarul 85/2017. (Rectificam! suma fost inregistrata in Registrul Operatiunilor Generatoare de Obligatii de Plata)

Precizări PORR CONSTRUCT SRL

Dosarul referit în cadrul articolului de presă nu vizează neînțelegeri privind procedura de atribuire a contractului pentru proiectarea și construirea Lotului 4 al Autostrăzii Sebeș – Turda dintre CNAIR și PORR Construct și nu este un nou litigiu.

Litigiul este în derulare din anul 2017, iar dosarul de instanță reprezintă faza procedurală a contestării de către CNAIR a Sentinței Arbitrale din 19/11/2020 pronunțate de Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațional a României, prin care s-a dispus în favoarea PORR Construct – PORR Bau Gmbh plata unor obligații contractuale de către CNAIR.

Cererea de anulare a hotărârii arbitrale a fost înregistrată de CNAIR la începutul anului 2021 la Curtea de Apel București care la termenul de judecată din luna mai 2021 și-a declinat competența de soluționare a cererii în favoarea Tribunalului București.

Până în prezent CNAIR nu a plătit către PORR Construct nicio sumă din cele stabilite prin Sentința Arbitrală.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

 

Sus