Oferte locuri de munca top

Autostrada A7 Ploiesti – Pascani ne costa peste 6,17 mld de euro

Contractul de finanțare a Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani urmează să fie aprobat prin lege.

Valoarea totală aprobată a acestui proiect este de peste 30 miliarde de lei (30.666,578 milioane lei, TVA inclus).

Proiectul beneficiază de fonduri alocate de la bugetul de stat din anul 2021 și finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR.

Valoarea totală alocată proiectului prin PNRR este de aproximativ 1.949 milioane euro, reprezentând aproximativ 9.587,481 milioane lei.

Cofinanțarea este aferentă Mecanismului de redresare și reziliență B – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 1 februarie 2024 şi la Luxemburg la 5 februarie 2024.

Proiectul este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde.

Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de construirea unei autostrazi cu o lungime de 319 km, profil 2×2 benzi de circulație, între Ploiești și Pașcani.

Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în patru sectiuni, după cum urmează:

– Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km;

– Buzău – Focșani, cu o lungime de 82,44 km;

– Focșani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km;

– Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.

Se estimează că proiectul va fi finalizat în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare.

Conform prevederilor contractului, împrumutul poate fi tras în maxim 20 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 30 milioane euro.

Termenii financiari aferenți împrumutului, respectiv maturitatea, modalitatea de rambursare, tipul de dobândă (fixă sau variabilă), frecvența și termenele de plată a serviciului datoriei publice vor fi stabilite pentru fiecare tranșă în parte cu ocazia tragerii, cu luarea în considerare a termenilor și condițiilor standard ale BEI, așa cum sunt prevăzute în Contractul de finanțare, respectiv: maturitatea de până la 25 ani de la data tragerii, pentru fiecare tranșă în parte, pentru opțiunea de rambursare în mai multe rate și de până la 16 ani de la data tragerii tranșei, pentru opțiunea de rambursare într-o singură tranșă.

Proiectul are aprobați indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Ploiești–Buzău, Autostrada Buzău–Focşani, Autostrada Focşani–Bacău, Autostrada Bacău–Paşcani.

Valoarea totală astfel aprobată este de peste 30 miliarde de lei (30.666,578 milioane lei, TVA inclus).

Proiectul beneficiază de fonduri alocate de la bugetul de stat din anul 2021, și XIII Proiecte cu finantare din sumele aferente componentei de imprumut a PNRR.

Valoarea totală alocată proiectului prin PNRR este de aproximativ 1.949 milioane euro, reprezentând aproximativ 9.587,481 milioane lei.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2024

Revista Arena Constructiilor martie 2024

Sus