Oferte locuri de munca top

Autorizatia de construire a unui bloc din Bucuresti, in pericol de suspendare

O clădire de locuințe, aflată în curs de construire în zona centrală Bucureștiului, este în pericol să îi fie suspendată autorizația de construire.

Suspendarea a fost solicitată în instanță de o asociație civică. Dosarul a fost înaintat Tribunalului București.

Astfel, asociația Lexcivica a solicitat Tribunalului București să dispună suspendarea executării autorizației de construire nr. 604/102P din decembrie 2019 emisă de Primăria Sectorului 2. Această autorizația a fost emisă pentru clădirea Parter + 5Etaje din strada Popa Nan 83-85, dezvoltată de Neofort Dezvoltare Imobiliară SRL

Totodată, Lexcivica a cerut și oprirea lucrărilor până la pronunțarea instanței de fond cu privire la acțiunea în anulare a acestui act administrativ individual.

Asociația susține că autorizația de construire a fost emisă în condiții vădit nelegale și că sunt vătămate drepturile și interesele legitime ale proprietarilor imobilului învecinat din strada Popa Nan nr. 87.

Înălțimea maximă admisibilă a clădirilor este reglementată la art. 10 din RLU-PUG Municipiul București care prevede: „înălțimea maximă admisibilă în planul fațadei nu va depăși distanța dintre aliniamente, prezentând, totodată, într-un tabel, înălțimea maximă admisă – în metri și număr de niveluri – funcție de distanța dintre aliniamente (lățimea străzii).     

Strada Popa Nan are un prospect al tramei stradale cu lățimea de 10 metri (2 x 1,50 m – trotuare + 7,00 m – carosabil), care reprezintă distanța dintre aliniamente.

Așadar, clădirea autorizată putea avea Hmax = 11 metri și RHmax = Parter + 2 Etaje + Mansardă, se arată în cererea de suspendare a autorizației de construire.

Prin urmare, susțin reprezentații Lexcivica, autorizația de construire a fost emisă nelegal, cu depășirea înălțimii maxime admisibile.

Ei mai susțin, de asemenea, că au fost încălcate și prevederile legale în privința dreptului la însorire.

Și sub aspectul locurilor de parcare, autorizația de construire ar fi fost emisă nelegal, cu încălcarea prevederilor din Anexa la HCGMB nr. 66/06.04.2006.

Nici reglementările privind suprafața spațiilor verzi nu ar fi fost respectate. ”Autorizația de construire a fost emisă nelegal, fără asigurarea procentului de 30% spații verzi impus de normativele incidente”, se arată în documentatul citat.

Mai mult, autorizația de construire ar fi fost emisă nelegal, în lipsa acordului notarial al proprietarilor clădirii alăturate, situată la nr 87 pe strada Popa Nan.

Reprezentanții Lexcivica susțin că autorizația de construire a fost emisă nelegal, cu depășirea valorilor POTmax (60%) și CUTmax (2,5 pm ACD/mp teren) admise în subzona M3, în care se află strada Popa Nan.

Totodată, strada Popa Nan are fronturi construite retrase cu 5 metri de la aliniament.

Noua construcție nu respectă retragerea de la aliniament, aceasta ”spre a avantaja beneficiarul Neofort, în detrimentul interesului legitim public, cu vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale soților Barbu”, arată Vasile Victor, președintele Asociația Lexcivica.

Acesta susține, în cererea de suspendare a autorizației de construire, că scopul executării în ritm alert a lucrărilor de construire este finalizarea edificării, efectuarea recepției, dezmembrarea clădirii și înstrăinarea unităților locative către terți.

Situația ar antrena consecințe greu reversibile, cu mari pagube în patrimoniul terților-cumpărători, în cazul în care autorizația de construire ar fi anulată prin hotărâre judecătorească definitivă.

în situația anulării actului administrativ ulterior finalizării lucrărilor, ar crește semnificativ costurile pentru aducerea terenului la starea inițială, operațiune ca ar produce la rândul ei prejudicii materiale construcțiilor învecinate celei supuse demolării.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Un comentariu;

 1. SANTAJ LEXCIVICA said:

  În următoarea perioadă o sa cerem dreptul la replica, dar între timp as dori sa lămurim câteva aspecte:
  1. Asociația Lexcivica este un paravan pentru traficul de influența executat la comanda plătită.
  2. L-am cunoscut personal pe domnul Victor Vasile cu ocazia câtorva întâlniri, imaginea și impresia pe care mi-a lăsat-o este că dânsul nu doar s-a născut în Ferentari, ci a și rămas cu limbajul și apucăturile unei anumite populații din zona.
  3. Cu ocazia acestor întâlniri domnul Victor Vasile, așa zis „președinte” Lexcivica, ne-a explicat pe larg și în unele situații cu lux de amănunte, cat de influent este și că are la dispoziție toată paleta de pârghii necesare blocării unei dezvoltări imobiliare. Ne-a explicat că are relații inclusiv printre judecători, sunt curios daca are relații și la DNA, dar nu cred.
  După ce ne-a explicat toate acestea ne-a cerut suma de 200000 euro, pentru a nu ne da în judecată. In momentul in care a înțeles că nu dam curs acestui șantaj. Ne-a învederat că nu vom mai construi niciodată în București.
  4. Legat de acuzațiile aduse, dansul a venit cu niste motive inventate și total neadevărate, abuzul și minciunile răspândite în media vor fi elucidate in cadrul unui proces în instanță. Până atunci, însă, este foarte simplu sa se vadă că strada Popa Nan are profil cu aliniament stradal, iar trama stradală are 12 metri și nu 10 așa cum susține dansul, chestiune ce poate fi verificată de oricine cu o simpla ruleta.

Sus