Oferte locuri de munca top

Autoritatile nu se inteleg in privinta exproprierii pentru cauza de utilitate publica

Realizarea infrastructurii de transport din țară și buna derulare a proiectelor de investiții sunt strâns legate de bunul mers al exproprierilor ce sunt necesare pentru implementarea proiectelor. Însă autoritățile nu par să ajungă la un acord în ceea ce privește o măsura care ar facilita demersul de expropriere.

În prezent se află în procedură de aprobare o propunere legislativă pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Inițiativa are în vedere ca lucrările care se declară de interes național sau de interes local să fie încadrate la lucrări de interes public major.

Acestea sunt indispensabile în cadrul politicilor fundamentale ale țării în domeniul asigurării infrastructurii locale și naționale, susțin deputații care au inițiat proiectul.

Procedura legislativă a debutat cu bine în luna decembrie a anului trecut, când Senatul a adoptat propunerea. Ulterior, comisiile de specialitate au acordat un aviz pozitiv și unul negativ, în cele din urmă proiectul fiind adoptat de Camera Deputaților în luna iulie a acestui an.

Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii, unul dintre motivele invocate pentru această decize fiind faptul că sintagma „pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale” este neclară și, aparent, incompatibilă cu utilitatea publică declarată pentru lucrări de interes național. Totuși, includerea acestei categorii de lucrări în sfera lucrărilor de „interes public major” ar putea fi justificată prin prisma unei însumări mai ample de interese locale ce ar putea excede planului local, însă acest aspect ar trebui să fie clarificat în cuprinsul normei, potrivit cererii de reexaminare, mai susținea Iohannis.

În urma cererii președintelui, legea a ajuns înapoi la Senat în luna octombrie, unde a fost respinsă.
În cel mai recent raport asupra legii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea legii şi respingerea cererii de reexaminare a legii formulate de Preşedintele României.

 

 

Citiți și:

Unda verde pentru dezvoltarea unui proiect de lux intr-o zona selecta a Capitalei

Cum si-au schimbat planurile dezvoltatorii neincrezatori in evolutia pietei

Proiect rezidential, cu 38 de locuinte individuale

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus