Oferte locuri de munca top

Autorităţile locale vor putea proteja patrimoniul arhitectural

Palatul_LloydDupă ce a fost aprobată de Senat în procedură de urgenţă, o iniţiativă legislativă privind modificarea legii pentru autorizarea lucrărilor de construcţii a intrat săptămâna aceasta în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Proiectul legislativ propune modificarea legislaţia privind autorizarea lucrărilor în zonele de interes turistic unde sunt construite monumente arhitecturale.

Astfel art. 10 alin. 1 din lege se modifică şi va avea următorul cuprins: “În zonele declarate de interes public primăriile municipiilor, oraşelor şi comunelor vor propune spre aprobare o documentaţie aferentă elementelor de identitate arhitecturală a imobilelor, anexelor şi împrejmuirilor din localitate, acestea urmând a fi aprobate de Consiliul Judeţean, şi după caz de Primăria Municipiului Bucureşti.”

La alin. 2 al aceluiaşi articol se precizează că autorizaţiile de construire vor fi emise doar ţinând cont de documentaţia de la alin. 1.

Printre beneficiile presupusei modificări a legii autorizaţiilor de construcţie se numără “o mai bună coordonare a dezvoltării urbanistice şi unitare şi durabile, precum şi menţinerea unei mai bune evidenţe a lucrărilor la reţelele edilitare şi din fonduri guvernamentale sau europene.”

Autorităţile publice locale vor putea interveni pentru desfiinţarea construcţiilor ilegale fără alte formalităţi juridice care erau considerate frâne în luare a astfel de măsuri, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Modificările legii 50/1991 au fost aprobate de Senat în şedinţa din 2 septembrie şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Iniţiativa aparţine unui grup de senatori şi deputaţi PSD şi PNL.

Sus