Oferte locuri de munca top

Arhitect sef in conflict de interese

Cu toate că avea un interes personal de natură patrimonială, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, un arhitect șef a participat la luarea unor decizii cu privire la aprobarea și semnarea documentațiilor depuse de o societate comercială deținută de familia sa.

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui Radu Constantin Horotan, arhitect șef (funcționar public de conducere) în cadrul primăriei comunei Șelimbăr, județul Sibiu.

În fapt, mai multe persoane fizice sau juridice care solicitau eliberarea unor documente de la primăria comunei Șelimbăr (certificate de urbanism, autorizații de construire, certificate de atestare a edificării construcției, avize de oportunitate etc.) au încheiat 13 contracte prestări servicii de proiectare cu H&H Proiectare și Arhitectură SRL, societate deținută de soția arhitectului-sef din primăria Șelimbăr, Radu Constantin Horotan.

Aceste servicii de proiectare presupuneau, printre altele, obținerea de semnături și avize aferente din partea lui Radu Constantin Horotan, în calitate de arhitect-șef al primăriei.

Cu scopul de a evita conflictul de interese în materie administrativă, H&H Proiectare și Arhitectură SRL a subcontractat (în baza contractelor de comandă / subproiectare) proiectele persoanelor fizice și juridice care au solicitat eliberarea acestor documente de la primăria Șelimbăr către o altă societate comercială deținută de familia Horotan – SC Unu Punct SRL, societate înființată în ziua în care Radu Constantin Horotan a fost numit în funcția publică și deținută formal de G.L.I. – finul de cununie al acestora.

Astfel, documentația era depusă de către SC Unu Punct SRL la primăria Șelimbăr în vederea semnării și avizării de către arhitectul șef, în speță, Radu Constantin Horotan. Acesta, în exercitarea funcției publice, a semnat și avizat 25 de acte administrative generând un folos patrimonial pentru soția sa în cuantum de 266.927 lei, constând în sumele obținute de H&H Proiectare și Arhitectură în calitate de beneficiar al celor 13 contracte de prestări servicii de proiectare.

Deși avea obligația să se abțină de la luarea deciziei, Radu Constantin Horotan a semnat / avizat certificate de urbanism, autorizații de construire, certificate de atestare a edificării construcției, avize de oportunitate, fără a-l informa pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct în vederea măsurilor care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice.

A.N.I. a sesizat parchetul de pe lângă judecătoria Sibiu cu privire la posibila săvârșire de către acesta a infracțiunii de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, prevăzut de art. 301 din Codul Penal.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus