Solplanet x AeroFix

Peste 17% din locuinţe au asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPeste 1,5 milioane de poliţe de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale erau în vigoare la finalul lunii iunie, în creştere faţă de începutul anului când numărul acestora era de 1,49 milioane lei. La finalul primului semestru al anului 2014 se înregistrau 1,35 milioane poliţe

În prezent  peste 17% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România au asigurarea obligatorie, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.
Cel mai mare număr de poliţe de asigurare aflate în vigoare a fost înregistrat finalul lunii aprilie, de 1,53 milioane poliţe.

Marea majoritate a poliţelor încheiate vizează locuinţe aflate în mediul urban, 74%.

În funcţie de tipul de locuinţă, peste 88% din poliţele PAD sunt încheiate pentru locuinţe de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exterior din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 11% pentru locuinţe de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).
În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni, cele mai multe poliţe de asigurare au fost încheiate în Bucureşti (20,8%), urmat de regiunea Muntenia (20,5%) şi Transilvania (16,3%). La polul opus cele mai puţine poliţe au fost încheiate în Maramureş (2,3%) şi Bucovina (3,4%).

Pe judeţe, în Bucureşti au fost încheiate cele mai multe poliţe de asigurare, 311.000, urmat la mare distanţă de judeţul Timiş, cu 63.980 de poliţe încheiate, şi Constanţa, cu 54.400 poliţe.

Cel mai mic număr de poliţe de asigurare încheiate a fost înregistrat în judeţul Sălaj, 5.360. Un număr redus de poliţe a fost încheiat şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, 5.800 poliţe.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD – acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundații, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.

Sus