Solplanet x AeroFix

Aproape 100 mil euro pentru o linie electrică care traversează trei județe

Proiectul de construire a obiectivului „Linia electrică aeriană 400 kV dublu circuit (d.c) Cernavodă – Stâlpu și racord în stația Gura Ialomiței” are o valoare estimată a investiției de 460,5 milioane lei, adică aproape 100 milioane euro, potrivit indicatorilor tehnico-economici, aprobați de Guvern.

Din valoarea totală a investiției, lucrările de construcții și montaj presupun alocarea a 250,8 milioane lei, în timp ce 32,4 mii lei se vor duce către titularii proprietăților private aflate pe amplasamentul lucrărilor, ce urmează să fie expropriați.

Durata de realizare a investiției este de 24 de luni. Eșalonarea investiției se va face în două tranșe, urmând ca jumătate din sumă, 230,2 milioane lei, respectiv 125,4 milioane pentru lucrările de construcții și montaj, să fie alocată în primul an, iar cealaltă jumătate în al doilea.

„Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din surse proprii ale Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica SA», precum și din alte surse legal constituite, iar de la bugetul de stat se alocă prin bugetul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri sumele aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituite coridorul de expropriere a obiectivului de investiții, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în actul normativ.

Mai exact, obiectivul de investiții presupune realizarea a două tronsoane de linie electrică aeriană, cu o tensiune de 400 kV, cu dublu circuit, traversând suprafața a 22 de unități administrativ-teritoriale din județele Constanța, Ialomița și Buzău. Primul tronson se va întinde pe 55,1 km, între orașul Cernavodă, județul Constanța, și comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița, urmând ca al doilea să măsoare 159,12 km, continuând din Gura Ialomiței și terminându-se în comuna Stâlpu, județul Buzău.

Inițiatorii proiectului precizează că al doilea tronson va fi completat cu panouri de linie 400 kV cu simplu circuit, ce măsoară 2,56 km și permit realizarea legăturilor la stația Gura Ialomiței, conform cerințelor investiției.

Titularul proiectului este Statul român, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, iar beneficiarul este Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus