Solplanet x AeroFix

APMCR: Este de dorit implicarea unor comisii prezidenţiale în elaborarea strategiilor privind locuirea

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Recentele schimbări politice, în urma alegerilor prezidenţiale, nu vor avea un impact pe termen scurt asupra sectorului de construcţii şi industria porducătoare de materiale de construcţii, dar ar putea genera efecte pe termen mediu şi lung. “Pe termen scurt, până în martie 2015, nu cred că alegerile se vor resimţi asupra sectorului.Pe termen mediu şi lung, ar fi de dorit o implicare a unor comisii prezidenţiale în elaborarea unor planuri şi strategii privind locuirea în România”, ne-a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).
Prin atributele constituţionale, preşedintele are puţine implicări în domeniul economic. Însă, prin puterea de influenţare este posibil să determine unele schimbări în structura opţiunilor politico-economice privind sectorul construcţiilor, ca parte a ansamblului economiei naţionale, consideră domnul Georgescu.
În opinia sa, la momentul de faţă o necesitate stringentă pentru sectorul de construcţii constă în eliminarea arieratelor acumulate de autorităţile centrale şi locale în raport cu firmele de construcţii, deci implicit şi cu producătorii de materiale pentru construcţii.
De asemenea, pentru anul viitor, este prioritară definitivarea clară a unui plan de investiţii, prin adoptarea rapidă a bugetului de stat.
Pentru dezvoltarea de perspectivă a sectorului este necesară elaborarea unor strategii şi planuri de acţiune privind locuirea, cercetarea aplicată (îndeosebi pentru a răspunde necesităţilor unei economii circulare, în care resursele sunt reutilizate sau reciclate), precum şi creşterea competitivităţii resurselelor umane din domeniul construcţiilor şi produselor pentru construcţii.
Nu în ultimul rând, ar fi nevoie şi de o reformă guvernamentală, astfel încât să fie reînfiinţat Ministerul Lucrărilor Publice (în prezent Ministerul Dezvoltării Regioanle şi Administraţiei Publice). În paralel, ar trebui reformat întreg ansamblu de legi privind construcţiile, adaugă preşedintele APMCR.

Un comentariu;

  1. Ioan B. said:

    Perfect corecte cele declarate se catre dl. Presdinte Claudiu Georgescu. Eu as completa propunerile dansului cu necesitatea realizarii unui studiu/strategie/program, la nivel national, care sa aiba in vedere Dezvoltarea economica a Romaniei pe o perioada de minim 20 – 30 de ani. Dupa realizare, documentul va trebui sa fie dezbatut/analizat/completat si apoi supus aprobarii Parlamentului Romaniei (si aprobat cu minim 2/3 din numarul parlamentarilor), astfel incat acesta sa constituie cadrul general pentru intocmirea Programelor de guvernare viitoare, indiferent orienarea politica celor care sunt la putere. De asemenea, pe baza unui asemenea document vor putea fi realizate strategii sectoriale „credibile si realizabile” ( inclusiv in domeniul constructiilor), fara riscul de a constitui „fantezii” ale diferitelor grupuri de interese.

Sus