Oferte locuri de munca top

APM fata de proiectele prosumatorilor si desfiintarea lucrarilor

Pentru proiectele de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate de prosumatori ar putea să nu mai fie necesar avizul autorității competente pentru protecția mediului.

Aceasta este una dintre propunerile făcută de către Vasile Dîncu, senator PSD, într-un nou proiect legislativ.

Inițiatorul dorește modificarea Legii nr.292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice asupra mediului.

Inițiatorul noului proiect susține că instalarea echipamentelor de producere a energiei electrice care au o capacitate stabilită pentru categoria prosumatorilor nu este susceptibilă să aibă efecte negative majore asupra mediului sau a rețelei și nu ridică probleme de siguranță. Aceasta deoarece ei produc energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, iar activitatea realizată nu este producerea energiei electrice.

În plus, instalațiile mici nu necesită, în general, extinderea capacității la punctul de racordare la rețea.

Astfel, aceste proiecte ar putea fi exceptate de la emiterea actelor de reglementare privind protecția mediului, susține inițiatorul.

APM ar putea decide dacă e necesară sau nu desființarea unor lucrari

De asemenea, autoritatea competentă pentru protecția mediului ar putea avea dreptul de a analiza și a decide dacă este necesară sau nu desființarea unor lucrări, în urma unei analize pe baza planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente.

Viitor parc solar, pe mai mult de 380 hectare

Legea nr. 50/1991 oferă posibilitatea intrării în legalitate în urma unei analize pe baza planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente, pe când Legea 292/2018 dispune desființarea lucrărilor realizate fără decizia etapei de încadrare sau acord de mediu, fără o analiză și fără posibilitatea intrării în legalitate chiar și pentru proiectele pentru care s-a obținut decizia etapei de încadrare sau acord de mediu, dar într-o anumită măsură, semnificativă sau nu, prevederile acestor acte de reglementare nu au fost respectate în totalitate.

Desființarea unor lucrări fără o evaluare care să determine dacă acele lucrări au un impact semnificativ asupra mediului nu face decât să genereze deșeuri și prejudicii financiare care pot fi evitate, mai explică senatorul.

Propunerile sunt în prezent înregistrate la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus