Oferte locuri de munca top

Apartamente construite ilegal cu ajutorul politistilor locali si functionarilor de la Cadastru

159 de apartamente, în loc de 24 pentru cât avea autorizație, ar fi construit în mod nelegal o persoană fizică, beneficiind de ilegalitățile comise de polițiști locali și funcționari ai Oficiului de Cadastru.

Angajați ai Poliției Locale și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) sunt anchetați de procurorii DNA pentru că ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iași, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obținerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari.

Va incepe construirea unui ansamblu cu sute de locuinte, in Bucuresti

Astfel, procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

* Panainte Ionel, la data faptei registrator la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași

* Grumeza Georgel, la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași,

* Hrițcu Adrian, la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași,

* Tulică Mihaela, la data faptelor șef Serviciu Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași,

* Spînu Andrei-Valentin, la data faptelor polițist local în cadrul Poliției Locale Iași.

Numele persoanei fizice care a beneficiat de toate acțiunile ilegale ale funcționarilor este protejat de DNA și nu a fost făcut public.

Procurorii susțin că în perioada 18 iulie 2016 – 28 decembrie 2017, cei patru inculpați, angajați ai Poliției Locale Iași, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele unei persoane fizice, cercetată în prezenta cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării unor imobile municipiul Iași, deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași, respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași).

Ulterior, patru dintre certificate, care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași, ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.

În același context, la data de 12 februarie 2018, inculpatul Panainte Ionel, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că, urmare a cererii depuse de aceeași persoana fizică, ar fi emis în mod nelegal o încheiere (ce avea la bază cel de-al 5-lea certificat emis în condițiile de mai sus) prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.110 mp) pentru care lucrările ar fi fost efectuate fără autorizație de construire.

Cladire rezidentiala cu 15 niveluri, in curs de autorizare

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Față de suspecta Orhian Mihaela-Anda (registrator la oficiul de Cadastru), procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus