Oferte locuri de munca top

Apararea impotriva incendiilor: unde sunt necesare schimbari

Mai multe modificări vor fi făcute în cadrul Legii nr. 307/2006 pentru a clarifica responsabilitățile privind apărarea împotriva incendiilor. Schimbările au fost propuse de mai mulți senatori de la partidul AUR, propunerea fiind în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Inițiatorii propun ca responsabilul tehnic cu securitatea și protecția la incendiu să fie în subordinea directă a conducătorului instituției, și nu a personalului administrativ care are și sarcini din alte domenii în cadrul instituției respective.

Consiliile Județene/Consiliul General al Municipiului București ar urma să fie obligate să instituie reguli şi dispoziţii de apărare împotriva incendiilor pentru unităţile subordonate,  precum și să desemneze persoana responsabilă privind activitatea de prevenire şi protecţie la incendiu şi a situaţiilor de urgenţă.

Totodată, cadrele tehnice/personalul de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, din cadrul Consiliului General al Municipiului București, consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, consiliilor județene și locale, instituțiilor și operatorilor economici ar urma să se subordoneze conducătorului instituţiei sau operatorului economic, după caz.

Ce prevede legea în prezent

Conform prevederilor în vigoare în acest moment, responsabilităţile sunt în sarcina conducătorului instituţiei şi a responsabilului cu securitatea, iar protecţia la incendiu trebuie să fie în subordinea directă a acestora. În practică, însă, lucrurile stau cu totul altfel. În majoritatea Consiliilor Judeţene, Primării, Spitale, celelalte instituţii publice, personalul care răspunde de prevenire şi protecţie are şi multe alte sarcini din alte domenii, de exemplu, este angajat la un birou, de regulă, administrativ. Din această poziţie, este practic imposibil să impună respectarea normelor de prevenire şi protecţie a următorilor: șef birou, șef serviciu, director adjunct, director general. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care nu se respectă normele de prevenire şi protecţie în instituțiile publice, explică inițiatorii.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Un comentariu;

  1. Adela Balea said:

    Perfect adevărat! Așa este și sunt de acord cu modificarea.
    O spun de pe poziția inspectorului care verifică, dar și de pe poziția responsabilului desemnat (după pensionare)

Sus