Solplanet x AeroFix

Analiştii confirmă revigorarea construcţiilor rezidenţiale

DSC07139Deşi numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale a rămas anul trecut la un nivel similar comparativ cu anul anterior, în al doilea semestru din 2014 piaţa rezidenţială din România a arătat, pentru prima dată de la debutul crizei, semne de revigorare, în principal datorită creşterii economice înregistrate şi stabilităţii politice.

Cel mai nou raport publicat de Eurobank Property Services susţine că schimbarea majoră faţă de 2013 este inversarea proporţiei dintre permisele eliberate în Bucureşti şi alte oraşe mari şi zona rurală.

Acelaşi raport arată că în primele nouă luni ale anului trecut în Capitală au fost livrate 5.657 de locuinţe noi. În Capitală s-au construit în primele trei trimestre din 2014 cu 64% mai multe locuinţe în comparaţie cu acelaşi interval al anului precedent.

Regiunea Bucureşti-Ilfov a înregistrat o creştere semnificativă a numărului tranzacţiilor în primele zece luni ale anului 2014 în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2013, atingând 97.000 de tranzacţii înregistrate, creştere de 17% a activităţii tranzacţionale.

Mai multe proiecte rezidenţiale au fost demarate pe piaţa rezidenţială din Capitală în 2014. Da Vinci Imobiliare a demarat construcţia a 86 de locuinţe în zona Tineretului. Aceeaşi zonă a fost vizată şi de dezvoltatorul Hanner Group, care a demarat un proiect de 460 de apartamente ce va fi livrat în 2017.

“Metropolitan Developments”, o nouă intrare pe piaţa din Bucureşti, va dezvolta Vernescu Residence, un complex de 36 de locuinţe lângă Piaţa Victoriei. Totodată, Onix Residence va livra 200 de apartamente până la finele lui 2015.

Şi în oraşele mari s-a observat o evoluţie pozitivă a pieţei imobiliare, au crescut atât numărul noilor dezvoltări demarate, cât şi livrările. Un trend pozitiv s-a observat şi în ceea ce priveşte tranzacţiile, cel mai dinamic judeţ a fost Teleorman (36,4%), Dolj (31,64%) şi Ilfov (22,34%).

În 2014 proiecte rezidenţiale mari au fost livrate în Iaşi şi Arad, în timp ce Cluj-Napoca şi Timişoara rămân pieţe rezidenţiale dinamice datorită creşterii economice şi a investiţiilor străine realizate în vestul României.

Piaţa de creditare din România dă semne de revigorare, în special datorită programului Prima Casă. Pe de altă parte, nivelul dobânzii pentru economii oferite de bănci nu este la fel de atractiv precum în anii anteriori.

Preţurile au suferit schimbări minore în 2014, însă în următorii doi ani se preconizează că acestea vor creşte cu aproximativ 2-3% la nivel naţional.

Majoritatea dezvoltatorilor targetează clasa medie, ce achiziţionează locuinţe prin Prima Casă. Clasa superioară este şi ea vizată de proiecte dezvoltate în centrul oraşelor, sau în nordul Bucureştiului, se mai arată în raportul citat.

Sus