Oferte locuri de munca top

Analistii CFA: Impactul economic va fi resimtit pana in 2022

Peste jumătate dintre analiștii CFA anticipează că impactul economic al pandemiei de coronavirus se va resimți până în trimestrul II al anului 2022. De asemenea, leul se va deprecia în următorul an, după cum consideră aproape 90% dintre respondenții la cel mai recent sondaj realizat de CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 5.3 puncte până la valoarea de 55.7 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 8 puncte), evoluția datorându-se ambelor componente ale acestuia.

Este a treia lună consecutivă de creștere substanțială a încrederii în economie și a patra lună consecutivă de creștere a componentei de anticipații a indicatorului, evoluția indicatorului fiind în concordanță cu evoluția parametrilor”, declară Adrian Codirlasu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2022/februarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2.58%.

În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.9208 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4.9742 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul că 63% dintre participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe ca fiind supraevaluat.

De asemenea, participanții la sondaj anticipează revenirea inflației, 63% dintre participanți considerând că rata inflației va crește în următoarele 12 luni.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna ianuarie 2021 relevă:

* Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 51%) anticipează că acesta se va resimți până în trimestrul II al anului 2022;

* Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7.4%;

* Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +3.6%;

* Datoria publică ca procent în PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%;

* Anticipațiile respondenților sunt de adoptare a euro de către România în anul 2029.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus