Oferte locuri de munca top

AMR solicită: Standarde de cost şi de calitate în toate achiziţiile publice

RNDeficienţele din legea achiziţiilor publice constituie cauza absorbţiei slabe a fondurilor europene, a declarat Robert Sorin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România şi primar al Sectorului 3, în contextul lansării în dezbatere publică a Cadrului Strategic în Domeniul Achiziţiilor Publice.

Obiectivele principale ale AMR în privinţa modificării legislaţiei achiziţiilor publice vizează eficientizarea autorităţilor publice şi reducerea fraudei.

AMR propune introducerea în achiziţiile publice a standardelor de cost şi de calitate obligatorii pentru toate domeniile. Astfel ar fi cu mult diminuată incidenţa fraudelor, dacă este trasat un interval de preţ minim, respectiv maxim. În plus, aplicarea acestor standarde ar simplifica procedurile în sine şi ar spori viteaz lor de derulare.

În opinia preşedintelui AMR, o procedură de achiziţie publică ar trebui să dureze de la o săptămână în sus, nu să pornească de la 6 luni, aşa cum se întâmplă uzual în prezent.

Dacă se doreşte o intensificare a absorbţiei fondurilor europene, accentul trebuie pus pe partea de prevenţie, nu de control, consideră Adrian Cepariu, expert în achiziţii publice, preşedintele asociaţiei de profil.

Totodată, soluţia pentru o absorbţie eficientă nu stă în reglementare, ci în promovarea exemplelor de bună practică.

Întrucât funcţionarilor din unităţile achizitoare li se pretind foarte multe responsabilităţi, de teama organelor de control, aceştia preferă mai degrabă să aplice criteriul de atribuire “preţul cel mai scăzut”, remarcă Violeta Alexandru, directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Printre noile modificări propuse la legea achiziţiilor publice se remarcă introducerea licitaţiei electronice şi posibilitatea marilor unităţi achizitoare de a încheia contracte-cadru în vederea achiziţionării printr-o procedură comună a unor produse sau servicii destinate mai multor unităţi administrativ-teritoriale mai mici. Totodată, noile măsuri mai prevăd diminuarea birocraţiei în achiziţiile publice şi, implicit, reducerea duratei procedurilor de atribuire.

Cadrul Strategic în Domeniul Achiziţiilor Publice se află în dezbatere publică până la sfârşitul lunii august. Noul cadru pentru achiziţii publice urmăreşte transpunerea Directivei europene nr. 24 /2014 privin achiziţiile publice. Acest proces trebuie finalizat până în luna februarie 2016.

Sus