Oferte locuri de munca top

Americanii cumpără activele neperformante din Europa

Euro_coins_and_banknotesVolumul tranzacţiilor cu portofolii de credite neperformante a crescut la nivel european de 1,5 ori în 2014 faţă de 2013, până la 80,6 miliarde de euro. Anul acesta, volumul tranzacţilor ar putea atinge 60-70 miliarde de euro, potrivit estimărilor Cushman & Wakefield.

În România, pentru anul curent sunt aşteptate două tranzacţii importante, cu o valoare cumulată de 625 milioane de euro: un portofoliu de 545 milioane de euro al Bank of Cyprus şI altul de 80 milioane de euro al KBC, Volksbank şi Bank of Cyprus, conform datelor Cushman & Wakefield. Aceasta după ce, în prima parte a anului 2014, Volksbank România a vândut un portofoliu de credite neperformante în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro către AnaCap, HIG Bayside Capital şi Deutsche Bank.

La nivel european, cele mai multe tranzacţii pe sectorul vizat au fost realizate spre finalul anului 2014, volumul tranzacţiilor din ultimul trimestru depăşind 23 de miliarde de euro. Valoric, investitorii americani au generat 77% dintre tranzacţiile anului 2014.

“Toate recordurile au fost depăşite în 2014. Cele 80 de miliarde de euro înregistrate ca vânzări de creanţe arată adevărata dimensiune a portofoliilor neperformante pe care creditorii europeni au fost nevoiţi să le gestioneze de la debutul crizei. De asemenea, evidenţiază apetitul investitorilor americani pentru oportunităţile oferite de aceste active  în dificultate de pe piaţa europeană”, a declarat Frank Nickel, Partner Chairman EMEA Corporate Finance în cadrul Cushman & Wakefield.

Marea Britanie şi Irlanda au dominat tranzacţiile cu portofolii de credite neperformante în 2014, acoperind împreună aproximativ 60% din piaţa de profil, respectiv peste 50 miliarde de euro. Pe al treilea loc s-a poziţionat Spania, unde tranzacţiile au depăşit 16 miliarde de euro.

Investitorii rămân interesaţi de portofoliile neperformante şi în 2015, de la începutul anului curent fiind consemnate deja tranzacţii de 2,7 miliarde de euro. Următoarea piaţă fierbinte se anunţă a fi Italia, care ar putea genera până spre o treime din valoarea tranzacţiilor anului 2015, potrivit aceleiaşi surse.

Sus