Oferte locuri de munca top

Amenzi si plangeri penale pentru exploatarea ilegala a agregatelor minerale

Pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale au fost aplicate amenzi în valoare de peste 6,7 milioane de lei de către”Apele Române”, de la începutul anului și până în prezent. De asemenea, au fost înaintat 19 plângeri penale.

În acest an, inspectorii Administrației Naționale ”Apele Române” și cei ai Administrațiilor Bazinale de Apă primesc atribuții suplimentare de control. Aceasta înseamnă că, împreună cu celelalte instituții de control din cadrul altor ministere responsabile, vor putea identifica mult mai eficient circulația agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.

În plus, printr-o nouă platforma electronică (care va intra într-o primă etapă de testare), România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și a transportului de agregate minerale. Această aplicație va fi un instrument util de management al circulației și de control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase.

Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor emise de autorități, inclusiv a autorizațiilor de gospodărire a apelor. De asemenea, va putea fi accesată de cetățeni.

În cadrul programului BALASTIERA 2020 se derulează acțiuni de control în comun cu alte instituții de control ale statului (respectiv cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale, Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratului  General al Poliției Române și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier).

În acest program, participă 25 de inspectori din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” și de la 8 Administrații Bazinale de Apă (Someș-Tisa, Banat, Mureș, Jiu, Olt, Buzău-Ialomița, Siret și Prut-Bârlad) care desfășoară și la această oră, acțiuni de control încrucișate.

Până în prezent, acțiunile de control s-au extins în aproape 10 județe ale țării, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1 milion de lei și s-au înaintat 6 plângeri penale.

”Cu toții trebuie să conștientizăm cât de important este să ne implicăm pentru a-i opri pe toți cei care exploatează ilegal agregatele minerale. Activitatea lor are în acest moment consecințe negative majore și iremediabile, atât asupra ecosistemelor acvatice, cât și asupra lucrărilor hidrotehnice sau al infrastructurii rutiere. Efectele se resimt și în plan economic, iar controlarea activităților de exploatare va avea un rol benefic și în domeniul restabilirii echitabilității relațiilor economice din acest domeniu”, a declarat Ervin Molnar, Director General ANAR.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus