Oferte locuri de munca top

Amenzi de 18 mil lei pentru firme din sectorul energiei electrice

Trei operatori economici din sectorul energiei electrice au fost sancționați cu amenzi contravenționale în cuantum total de 18 milioane de lei.

Asta pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.

Măsura vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

Firmele sancționate sunt Energy Republic Trading SRL, QMB Energ SRL și Land Power SRL.

Acestea au fost investigate ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică,  în urma tranzacțiilor efectuate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (PC-OTC), administrată de către Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM SA.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat Energy Republic Trading SRL, printr-un număr de patru tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați Land Power SRL și QMB Energ SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”.

Firma a primit o amendă de 6.336.705 lei.

ANRE a constatat că operatorul economic licențiat QMB Energ SRL, printr-un număr de trei tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat Energy Republic Trading SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”.

Proiectele a doua cladiri rezidentiale au fost aprobate

Firma a primit o amendă de 3.933.082 lei.

ANRE a constatat că operatorul economic licențiat Land Power SRL, printr- o tranzacție încheiată cu operatorul economic licențiat Energy Republic Trading SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţia efectuată fiind încadrată în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea  manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie.

Firma a primit o amendă de 7.736.057 lei.

Amenzile contravenționale aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus