Oferte locuri de munca top

Amenda pentru Netcity, atentionare pentru proiectele similare din tara

Concesionarul rețelei Netcity, având ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului București, a fost sancționat, cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă, de către Consiliul Concurenței.

”Având în vedere că la ora actuală, în mai multe oraşe din ţară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor rețele de tip , concluziile din acest caz reprezintă o atenționare pentru toți actorii implicați, companii și primării”, a spus Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Netcity Telecom SRL (fostă Netcity Telecom SA) deține o poziție de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv și nerestricționat de a implementa și administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani.

„Netcity” reprezintă suport pentru rețele de comunicații și trebuie să fie pusă la dispoziția tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în București, în mod egal, transparent și nediscriminatoriu.

Unde au fost găsite probleme

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2010 – 2019, concesionarul rețelei Netcity a abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile referitoare la:

* modalități de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcționale (operatorii plăteau invers proporțional cu lungimea de tubeta contractată);

* obligarea clienților de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport,

* impunerea de branșamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condițiile în care acestea sunt opționale pentru clienți;

* limitarea opțiunii operatorilor de a instala, în condiții clare și transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicații (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică)

* durate contractuale mai mari decât doreau clienții finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) și plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%

În cadrul aceleiași investigații, Consiliul Concurenței a constatat că, în perioada 26 noiembrie 2013 – 26 octombrie 2016, administrația Municipiului București, prin Primarul General și Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condițiilor de acces la infrastructura Netcity.

În acest fel (neacționând), Primăria București a încălcat reglementările în domeniul concurenței, favorizând continuarea abuzului de poziție dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice.

Investigaţia privind un posibil abuz de poziție dominantă al Netcity fost declanşată în anul 2016, la plângerea Ines Group SRL, și a fost conexată cu investigația declanșată în luna aprilie a anului 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange SRL.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii

La sfârşitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică, la care sunt racordate 20.300 de clădiri. Din total, 560 de 3 kilometri de reţea au fost construiți de Netcity Telecom de la începutul anului 2018 şi până la finalul lui iunie 2019, infrastructură la care au fost racordate 7.500 de clădiri.

În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

 

 

 

Citiți și:

Doua cunoscute companii de proiectare cer insolventa

Fost CEO al unei companii de dezvoltare imobiliara pregateste un proiect rezidential

Este pregatit terenul pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus