Oferte locuri de munca top

Ambiţii prea modeste pentru energia regenerabilă până în 2030

SAM_4609Targetul de 27% energie din surse regenerabile propus de Consiliul European pentru 2030 este insuficient pentru nevoile energetice ale Europei, potrivit European Wind Energy Association.

“Targetul de 27% este dezamăgitor şi contrar planurilor Comisiei de a face din Europa cel mai mare producător mondial de energie din surse regenerabile.”, a declarat preşedintele EWEA, Thomas Becket.

Acesta a mai apreciat că UE are nevoie urgent de un cadru legislativ, de o schemă de implementare pentru energia regenerabilă pentru perioada de după 2020.

Becket a motivat că pentru industria eoliană este nevoie de un cadru legislativ pus la punct din timp, astfel de proiecte fiind planificate cu mult timp înainte pe o bază legislativă stabilă.

Reprezentantul EWEA a mai criticat decizia Consiliului de a propune un target opţional pentru interconectarea reţelelor. “Suntem în mijlocul unei crize enegetice cu Rusia care şantajează statele membre în privinţa rezervelor de gaz. În acelaşi timp reprezentanţii din Consiliu stabilesc un target de interconectare care nu va ajuta cu nimic sistemul energetic din Peninsula Iberică sau securitatea energetică a statelor Baltice.”

În luna septembrie reprezentanţii EWEA propuneau un target de cel puţin 30% din mixul energetic pentru regenerabile în 2030. Această cifră ar fi încurajat dezvoltarea pieţei energetice şi în special a proiectelor eoliene, precizau sursele EWEA.

Sus