Oferte locuri de munca top

Alunecari de teren, cauzate de lucrari facute in graba

După ce lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare au dus la alunecări de teren puternice ce au deteriorat locuințele din zonă, familile afectate urmează să fie despăgubite.

Situația a apărut în cadrul unui proiect finanțat din fonduri externe nerambursabile, cu o valoare de aproximativ 1,2 miliarde de lei, pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în 62 de localităţi din judeţul Satu Mare, proiect derulat de Consiliul Județean și de Apaserv.

”Pe lângă faptul că proiectul a demarat cu întârziere, amplificând riscul dezangajării unor fonduri nerambursabile, în unele situații lucrările se fac în grabă, fără a fi evaluate și consecințele asupra celorlalte elemente de infrastructură sau asupra locuințelor din proximitatea lucrărilor”, a afirmat deputatul PNL Adrian-Felician Cozma.

De exemplu, în comuna Turț din județul Satu Mare, lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare au început fără o evaluare prealabilă a structurii solului și subsolului. Din acest motiv săpăturile realizate au determinat o alunecare de teren care a afectat puternic și vizibil structura de rezistență a cel puțin patru gospodării, o locuință fiind în pericol iminent de prăbușire.

Proprietarii locuințelor afectate de lucrări trebuie să primească despăgubiri consistente având în vedere că niciuna dintre clădiri nu mai este sigură pentru locuit.

Lucrările au fost sistate până la identificarea unor soluții tehnice, astfel încât să nu fie periclitate și alte case de locuit, mai spune sursa citată.

Potrivit reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, beneficiarul lucrării (Apaserv Satu Mare SA), împreună cu consultantul, antreprenorul și proiectantul sunt responsabili de conținutul documentațiilor tehnice.

Antreprenorul lucrării, Cornelis Floor SRL, are o poliță de asigurare tip ”all risks”, pentru asigurarea lucrărilor de construcții-montaj și a răspunderii constructorului, valabilă pentru perioada 2.08.2021 – 1.10.2026.

Contracte de circa 33 mil euro pentru retele apa-canal, ofertate

Aceasta cuprinde perioada de execuție a lucrărilor de construcții-montaj, precum și perioada de testare și garanție, având limita de despăgubire de răspundere civilă față de terți (vătămări corporale și daune materiale) în valoare totală de 35.027.307 lei (echivalent a 7.290.000 euro).

Reprezentanții ministerului precizează că prejudiciile materiale produse familiilor care vor trebui să-și reconstruiască locuințele nu sunt eligibile din fonduri europene nerambursabile.

Daunele urmează să fie stabilite în baza unor expertize tehnice și în conformitate cu concluziile organului tehnic de specialitate care exercită controlul de stat al calității în construcții (Inspectoratul de Stat în Construcții).

De asemenea, locuințele temporare pot fi asigurate de către autoritățiile publice sau asiguratori, în urma anchetei autorităților.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus