Oferte locuri de munca top

Alumina, mai scumpa produsa in tara decat importata

Criza economică generată de pandemie a escaladat într-o criză energetică începând din 2021. Creşterea accelerată a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale are un impact negativ asupra costurilor de producție a aluminei calcinată.

Alum SA Tulcea, deținută majoritar de Alro SA, a fost nevoită să dezvolte scenarii pentru operarea la pragul minim de rentabilitate sau reducerea pierderilor financiare. Astfel, societatea a ajustat temporar anul acesta operațiunile de producție pentru a satisface nevoile reduse de alumină ale Alro SA.

Cu toate acestea, creșterile continue ale prețurilor au făcut ca alumina să ajungă la un cost nesustenabil.
Recent, Gheorghe Dobra, director general Alro și președinte al Consiliului de Administrație al Alum, explica:

„Alumină produsă de Alum ar ajunge la un cost de peste 900 dolari/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 dolari/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 dolari/tonă în 2022”.

Viitoare zona cu spatii de depozitare, servicii si comert, pe aproape 40 ha

Acționarii Alum au aprobat la finele lunii iulie programul de activitate pentru anul curent. Concret, planul de activitate pentru 2022 prevede suspendarea temporară a producției de alumină începând cu august, concomitent cu continuarea unor activități în fabrică precum lucrări de întreținere și modernizare și activități de cercetare-dezvoltare.

Alum va începe să cumpere alumină de pe piață la prețuri mult mai eficiente și o va vinde către Alro în funcție de nevoile sale, pentru că Alro să își poată asigura cerințele de producție.

Ce rezultate a avut Alum în semestrul I 2022

Alum a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de peste 334,3 milioane lei în primul semestru al acestui an și un profit net de peste 7,7 milioane lei.

Societatea a avut prevăzută și aprobată pentru realizarea programului de investiții pe anul curent suma de 6.084 mii dolari.

Un mare constructor planuieste o dezvoltare imobiliara pe aproape 5 ha

În primul semestru s-au realizat lucrări de investiții în valoare de 1.754 mii dolari:

* Creșterea capacității de stocare a haldei de șlam prin înălțarea digurilor perimetrale +51mdm

* Extinderea suprafeței haldei de șlam și asigurarea depozitării de șlam în zona S + SE

* Construire instalație industrială pentru eficientizare a procesului de descărcare sodă din vagoane C.F. și cisterne auto

* Reglarea debitului de abur și a temperaturii pentru bateriile de leșiere

* Achiziționarea și instalarea sistemelor de măsurare a debitului de abur

* Modernizarea unei linii de Leșiere prin înlocuirea registrelor de la autoclavele de preîncălzire și reabilitare sistemelor de agitare (Amber)

* Stimularea investițiilor în cadrul Alum SA prin achiziționarea de active fixe de înaltă tehnologie

* Maintenance Capex, PPE 2022, Dotări.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus