Oferte locuri de munca top

ALRO: Scaderile cotatiilor aluminiului in T3 influenteaza cifra de afaceri

În contextul unor cotații mai scăzute ale prețului aluminiului și a scăderi cererii de aluminiu, cifra de afaceri a Grupului Alro a crescut pe primele trei trimestru cu 19% (la 2,9 miliarde lei)

cu o tendința de scădere în T3 2022 față de T3 2021.

În același timp, au fost reduse anumite activități de producție din cadrul Grupului (aluminiu electrolitic și alumină).

Cotațiile aluminiului la Bursă de Metale de la Londra (LME) au crescut în primele nouă luni din acest an, atingând o medie de 2.830 USD/ tonă, mai mare cu 19% decât media din perioada similară a anului trecut.

Cu toate acestea, din cauza încetinirii cererii și a volatilității pieței, în T3 2022 LME a înregistrat o scădere ajungând la o medie de 2.354 USD/ tonă, mai mică cu 11% față de media raportată în T3 2021.

Mai mult, suprapunerea mai multor crize – energie, materii prime, recesiune – a condus și la noi vârfuri ale inflației și la rate mai mari ale dobânzilor la nivel mondial.

Hale de productie si birouri, pe 7 mii mp

O măsură îndelung așteptată de susținere a marilor industrii a venit în octombrie, când Guvernul României a adoptat Ordonanță de Urgență privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețurile energiei electrice pentru perioada 2021-2030. Schemă de sprijin a vizat sectoarele expuse unui risc real de relocare a emisiilor de

CO2 din cauza costurile indirecte semnificative încorporate în prețul energiei.

În ceea ce privește cererea în industria aluminiului, comenzile în creștere de plăci pentru industria aero și pentru produsele extrudate (produsele cele mai profitabile ale Grupului) au oferit Grupului ALRO avantajul competitiv ca urmare a anilor de investiții în produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare.

Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioadă a fost o pierdere netă de 110 milioane lei (T1-T3 2021: o pierdere netă de 25 milioane lei), fără a include impactul noii măsuri de compensare a emisiilor indirecte încorporate în prețul energiei, întrucât Ordonanța de Urgență a fost publicată în octombrie, în timp ce rezultatul operațional (EBIT) a rămas pozitiv la 100 milioane lei în T1-T3 2022, în scădere de la 164 milioane lei în T1-T3 2021.

Lucrari de 43 mil euro, din fonduri bugetare, au atras multe oferte

„Anul 2022 a adus provocările cu care se confruntă industria noastră la un nou nivel de stres, cu războiul mai aproape de granițele noastre ca niciodată, cu creșterea prețurilor la energia electrică și deficitul de aprovizionare, scăderea cererii și o uriașă volatilitate a pieței. În acest context dificil, a trebuit să luăm măsuri drastice pentru a ne reinventa și adapta modelul nostru de afaceri la acest context fără precedent. Și astfel, pentru a ne menține afacerea și poziția în industria internațională a aluminiului, am întrerupt temporar modelul de integrare pe verticală, dar considerând în continuare că, pe termen lung, această strategie rămâne un avantaj competitiv”, a declarat Marian Năstase , Președintele Consiliului de Administrație ALRO.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus