Oferte locuri de munca top

Alro SA, sub influenta miscarilor de pe piata aluminiului

Cu toate că piața aluminiului a fost afectată pe rând de criza energetică, conflictul din Ucraina și de majorarea prețurilor la energie, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa a anunțat rezultate financiare pozitive.

În primul semestrul al acestui an cererea de aluminiu a încetinit, iar în urma nivelurilor ridicate de inflație și a ratelor dobânzilor, Alro SA și-a schimbat modelul de afaceri pentru a face față provocărilor.

Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație Alro SA, a declarat: „Am decis să suspendăm temporar activitatea de producție a trei hale de electroliză la Alro începând cu ianuarie 2022 și întreaga producție de alumină la Alum, începând cu luna august 2022”.

Noul model de afaceri aplicat în semestrul I 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece de pe piață pentru a menține sau chiar a crește producția de produse prelucrate, ajustând, în același timp, producția de bunuri din aluminiu mai putin profitabile.

Peste 600 apartamente, in prima faza a unei noi dezvoltari imobiliare din Capitala

”Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic și de produse extrudate”, a adăugat Marian Năstase.

În prima jumătate a acestui an, piețele locale și mondiale au fost afectate de o criză energetică. Scumpirea energiei electrice, începând cu a doua jumătate a anului trecut și primul trimestru al anului curent, i-a afectat grav pe producătorii de aluminiu din Europa, mai multe fabrici de aluminiu electrolitic reducându-și producția sau chiar închizându-se complet.

Cum au evoluat prețurile aluminiului

Cotația aluminiului s-a situat la niveluri de peste 3.000 dolari/tonă în trimestrul I 2022, în timp ce în al doilea trimestrul a fost vizibilă o tendința descendentă cu valori în jur de 2.500 dolari/tonă, în luna iunie.

Media pentru prima jumătate a anului curent a fost de 3.082 dolari/tonă, mai mare cu 37% decât aceeași perioadă a anului trecut când media a fost de 2.246 dolari/tonă.

Anul acesta, cea mai mare valoare a cotațiilor la London Metal Exchange a fost de 3.985 dolari/tonă înregistrată în martie, în timp ce în semestrul I 2021, nivelul maxim a fost de 2.565 dolari/tonă în luna mai 2021.

În plus, criza energetică a fost și mai accentuată în România, cu prețuri prohibitive la electricitate și la gazele naturale.

Astfel, prețul energiei electrice a crescut anul acesta de la 60 euro/MWh în primul trimestrul, depășind 500 euro/MWh în al doilea trimestru.

Aceeași tendința a urmat și cotația gazelor naturale, urcând de la 18 euro/MWh în trimeatrul I la peste 180 euro/MWh în trimestrul II.

Mai mult, piața din România a înregistrat un deficit de energie electrică și gaze naturale. Prețul certificatelor de emisii CO2 a crescut, de asemenea, de la circa 25 euro/certificat, la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 euro/certificat.

Cum a fost primul semestru al acestui an

Cifra de afaceri a Grupului Alro a crescut la 2,1 miliarde lei în semestrul I 2022, față de 1,5 miliarde lei, datorită cererii mai mari de aluminiu de pe piețele internaționale și cotațiilor îmbunătățite ale LME.

Rezultatul net a fost un profit net de 15,3 milioane lei în S1 2022 (în semestrul I 2021: pierdere netă de 47,6 milioane lei), ca urmare a măsurilor rapide și decisive implementate la nivelul Grupului pentru a diminua efectele prețurilor energiei care au atins niveluri nesustenabile.

Vânzările au fost de 2,1 miliarde lei în semestrul I, mai mari cu 39% față de cele din perioada similară din 2021 (respectiv 1,5 miliarde lei).

Grupul a beneficiat, în semestrul I 2022, de creșterea cererii de plăci și produse extrudate, cele mai profitabile produse ale Grupului, de tendința ascendentă a cotațiilor LME și de cursul de schimb favorabil.

Grupul și-a continuat programul de investiții care vizează reducerea dependenței de energie electrică prin creșterea cantității de metal topit din deșeuri reciclate, creșterea fiabilității operaționale a echipamentelor critice și îmbunătățirea eficienței energetice a echipamentelor și proceselor tehnologice.

O singura oferta pentru constructii ingineresti de peste 56 mil euro

Programul de investiții al ALRO pentru 2022, de aproape 23 milioane dolari (circa 115 milioane lei), cuprinde proiectele necesare pentru atingerea cantității de metal, după noul model de afaceri adoptat de Grup pentru 2022.

Mai mult, în iunie 2022, filiala din aval a Alro SA, Vimetco Extrusion, a extrudat prima bară folosind nouă presă de extrudare a profilelor de aluminiu de ultima generație, în urmă unei investiții de aproximativ 10 milioane euro.

Această nouă presă susține strategia Grupului de a crește capacitatea de producție pentru produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare, oferind astfel clienților săi un portofoliu diversificat de soluții personalizate.

Pe lângă investițiile în tehnologie și în calitatea produselor, Alro SA a fost nevoită să ia măsuri decisive pentru a păstra valoarea activelor Grupului și pentru a diminua parțial creșterea costurilor cu energia.

Astfel, a fost redusă producția de aluminiu primar cu 60% prin suspendarea temporară a activității a trei hale de electroliză, în timp ce Alum și-a suspendat activitatea de producție începând cu luna august 2022.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus