Oferte locuri de munca top

Ajutorul de stat pentru indemnizatiile salariatilor va fi prelungit

Va fi prelungită perioada de acordare a indemnizațiilor de 75% pentru salariații care au programul de lucru redus din cauza stărilor de urgență și de alertă. În prezent, această prevedere este valabilă până la finalul acestui an.

Astfel, conform unui proiect de Hotărâre, măsurile de sprijin destinate salariaților şi angajatorilor în contextul situației epidemiologice instaurate prin OUG nr. 132/2020 vor fi prelungite până la 30 iunie 2021.

Mai exact este vorba despre posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu reducerea corespunzătoare a salariului, pentru perioada stării de urgență/alertă/asediu

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Indemnizația se acordă de angajator și se decontează ulterior de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, din bugetul asigurărilor de șomaj.

De asemenea, tot până în vara anului viitor va fi prelungită perioada de acordare a indemnizației lunare pentru profesioniștii definiți de Codul civil, de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Măsura va fi aplicată profesioniștilor și persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

Sus