Oferte locuri de munca top

Ajutor financiar pentru operarea capacitatilor de producere a energiei

Cadrul general de funcționare a mecanismului Contractelor pentru Diferență bidirecțional a fost adoptat printr-o Hotărâre de Guvern.

Acesta asigură un ajutor financiar de operare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Tehnologiile eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează:

* resurse eoliene onshore;

* resurse eoliene offshore;

* resurse solare fotovoltaice;

* resurse hidro;

* resurse nucleare;

* hidrogen;

* stocarea energiei.

Bugetul total estimat al schemei este de 3 miliade de euro și este asigurat din Fondul pentru Modernizare.

În cazul epuizării prognozate sau efective a resurselor financiare alocate din Fondul de modernizare, Ministerul Energiei va identifica modalități de acoperire al deficitului CfD si va notifica Comisiei orice modificare a ajutorului existent.

În baza mecanismului Contractului pentru Diferență se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacități de producție energie electrică.

Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate și aprobate de către DG Competition.

Viitor parc fotovoltaic, de peste 90 MW

Ajutorul de operare este acordat prin intermediul plăților pentru diferență pentru energia produsă, măsurată și livrată în Sistemul Electroenergetic Național, care face obiectul contractului CfD, de către Contrapartea CfD (OPCOM) către beneficiarul CfD.

Aceasta în situația în care prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare licitat sau de către beneficiar către Contrapartea CfD, în situațiile în care prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare.

În cazul schemelor de tip CfD, prețul de exercitare pentru un contract este determinat prin licitație, iar în cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, prețul de exercitare este determinat prin negociere.

Orice schemă de tip CfD sau ajutor de stat CfD ad-hoc și orice contract CfD aferent se supune autorizării și face obiectul deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene.

„Hotărârea de guvern de astăzi este rezultatul a peste doi ani de muncă, inclusiv negocieri și calcule extrem de complexe, cu implicarea BERD, BEI, Comisia Europeană, Transelectrica, OPCOM, ANRE și echipa de experți a ministerului energiei. România va avea de astăzi cadrul pentru un instrument esențial în susținerea investițiilor în sectorul energetic. Contractele pentru diferență sunt utilizate cu succes în toate economiile avansate, pentru că ele oferă un cadru de investiții predictibil, transparent și competitiv. Mai mult, prin efortul comun al echipelor implicate, România devine prima țară din UE care reușește să acceseze bani din Fondul pentru Modernizare pentru a susține schema contractelor pentru diferență, o sumă record de 3 miliarde de euro. Ne dorim o primă licitație de succes pentru primele contracte pentru diferență: 1.000MW capacități de producție a energiei solare, respectiv 1.000MW pentru energie eoliană. Toate procedurile se vor desfășura în perioada mai-august a.c., cu semnarea contractelor – jalon în PNRR – prognozată pentru septembrie 2024. Împreună cu instituțiile abilitate, ministerul energiei va fi atent să existe proceduri pe deplin transparente și competitive, pentru a rezulta cel mai bun preț, proiecte solide și o tranziție verde accelerată a României” a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus