Oferte locuri de munca top

Afluxul de muncitori din Asia in tara noastra: noi masuri

Pentru procesarea afluxului de muncitori din Asia în țara noastră Guvernul ia astăzi unele măsuri.

Procesul de eliberare a avizului de angajare și detașare va deveni mai eficient, iar termenele de procesarea a cererilor vor fi modificate, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență ce va fi adoptat în ședința de astăzi a Guvernului.

Astfel, cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detaşare va putea fi depusă de către angajator/beneficiarul prestării de servicii la oricare dintre formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

De asemenea, muncitorii străini vor putea solicita viza de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 180 de zile de la data obţinerii avizului de angajare de către angajator, față de 60 de zile, cât prevede legea în prezent.

Totodată, va fi extins termenul de soluționare, de către Centrul Național de Vize, a cererilor pentru eliberarea vizelor pentru angajare în muncă, de la 10 zile prevăzute în prezent, la 20 de zile.

Contract de peste 340 mil euro, atractiv numai pentru constructori romani

De ce sunt necesare modificările

Statul a observat faptul că, din cauza numărului foarte mare al solicitărilor de acordare a acestui tip de viză formulate de către cetățeni proveniți din Asia (Bangladesh, Pakistan, India, Nepal), depunerea cererilor în termenul de 60 de zile a devenit imposibilă.

La începutul lunii aprilie erau înregistrate peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă, timpul de procesare fiind de aproximativ 4 luni.

Fluxul de angajați străini a pus presiune pe structurile teritoriale pentru imigrări aflate în municipiul București și județele, iar actualmente, pe fondul volumului crescut de solicitări, procedura de lucru în vederea soluționării cererilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare și de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă implică un flux încărcat, care îngreunează procesul și capacitatea de soluționare a cererilor.

În prezent, societățile comerciale înregistrează pe portalul Inspectoratului General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne o solicitare de programare a depunerii cererii, iar pe fondul numărului foarte mare, aceasta este procesată la un interval de timp destul de lung, de aproximativ 70-80 de zile calendaristice.

Pe fondul volumului crescut de solicitări, procedura de lucru în vederea soluționării cererilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare și de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă implică un flux încărcat, care îngreunează procesul și capacitatea de soluționare a cererilor.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus