Oferte locuri de munca top

Acord privind energia eoliana, intre Romania, Bulgaria si Grecia

Un acord privind energia eoliană a fost încheiat între Republica Elenă, Republica Bulgară și România.

Declarația de Intenție pentru dezvoltarea unui pilon pentru energie regenerabilă în Europa de Sud-Est transformă cele trei țări într-un pol energetic regional, puternic, capabil să atragă finanțare europeană pentru proiecte energetice comune, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Declarația are trei componente:

(1) dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare, în Marea Neagră și în Marea Egee, inclusiv prin accesarea finanțării prin Facilitatea Europeană de Conectare;

(2) stabilirea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil prin participarea autorităților, operatorilor sistemelor de transport și a industriei, accesând de asemenea finanțări prin Facilitatea Europeană de Conectare; și

(3) dezvoltarea în comun a infrastructurilor trans-frontaliere de încărcare a vehiculelor electrice.

„ Am subliniat în cadrul discuțiilor necesitatea urgentă de a reduce dependența de resursele energetice externe, în special în contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Eforturile noastre conjugate în diversificarea surselor de energie și consolidarea infrastructurii de interconectare demonstrează viziunea și determinarea noastră de a construi un viitor energetic mai sigur și mai verde. România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală și de Sud-Est. Avem resursele, energia și determinarea necesare pentru a fi un furnizor esențial de securitate și prosperitate pentru întreaga regiune și suntem pregătiți să jucăm acest rol. Declarația comună cu Grecia și Bulgaria este un demers în premieră. Că vorbim despre energia eoliană din Marea Neagră sau din Marea Adriatică, despre hidrogen, sau despre rețeaua de stații de încărcare a mașinilor electrice, avem obiective comune: să atragem investiții, să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor și să ne transformăm economiile și societățile pentru un viitor mai sigur, mai prosper și mai verde,” a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Centru multifunctional, pe un teren de peste 1 ha din Capitala

Ministrul Energiei a avut și o întâlnire bilaterală cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie în cadrul Reuniunii de la Atena.

Subiectele principale de discuție au fost îmbunătățirea securității energetice în regiune, creșterea numărului, calității și a impactului proiectelor comune în domeniul energiei regenerabile, integrarea gazelor cu emisii reduse de carbon precum hidrogenul și biometanul în amestecul energetic și consolidarea interconectărilor pentru rețeaua de transport de gaze naturale și energie electrică.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus