Oferte locuri de munca top

Achiziţiile publice: cum va fi reglementată relaţia contractor-subcontractanţi în noua Strategie Naţională

Catalin Beciu

Cătălin Beciu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor mici şi mijlocii şi Mediului de Afaceri

Noua Strategie Naţională în domeniul Achiziţiilor Publice este în curs de elaborare şi va fi supusă dezbaterii publice în perioada următoare.

Printre schimbările preconizate ale noii strategii se află reglementări cu privire la relaţia contractor- subcontractant, precum şi posibilitatea plăţilor directe către subcontractanţi.

“Am cunoştinţă că, în construcţii, există o practică a participării la licitaţii pe bani publici de multe ori cu preţuri de dumping ale unor companii care niciodată nu au luat în calcul şi acest cost şi anume plata subcontractanţilor” ,  a declarat Călin Beciu, Secretar de Stat  în Ministerul Energiei, Întreprinderilor mici şi mijlocii şi Mediului de Afaceri , cu ocazia conferinţei “Calitatea în Construcţii: Ce ascund preţurile prea mici?”, organizată de ARENA Construcțiilor.

Domnul Beciu a explicat pentru reprezentanţii sectorului construcţiilor că la nivelul Ministerului a existat propunerea elaborării unui Registru Comercial Etic ce ar fi cuprins o listă cu cei ce practică astfel de comportamente, însă acesta nu s-a dovedit o soluţie viabilă.

Metoda agreată în prezent este cea a criteriilor de eligibilitate: tehnică, financiară, aspecte legate de experienţa în domeniu.

“Când prezintă experienţa în domeniu pentru un anume tip de lucrări, contractorul general trebuie să prezinte o listă cu toţi contractanţii pe care i-a folosit în lucrări anterioare şi să întocmească cu aceştia un process verbal de bune practici din care să rezulte că toate datoriile financiare faţă de aceştia au fost stinse”, a mai precizat Călin Beciu, prezentând soluţiile incluse în noile prevederi.

 

Sus