Oferte locuri de munca top

Achizitiile publice centralizate: inca o unitate la nivel local

Trecerea la realizarea achizițiilor publice centralizate este testată în cadrul unui program pilot.

Una dintre cele trei autorități locale din țară care implementează acest program pilot, alături de Primăria Municipiului Timișoara și de Consiliul Județean Harghita, este Consiliul Județean Sibiu.

Săptămâna aceasta Consiliul Județean Sibiu și Agenția Națională pentru Achiziții Publice au semnat un protocol de colaborare în vederea înființării Unității de Achiziții Publice Centralizate la nivel local (UCA).

Unitatea de Achiziții Publice este un organism responsabil de achiziții, prin care  Consiliul Județean Sibiu va reprezenta nevoile colective ale instituțiilor publice și va realiza achiziții de bunuri, servicii și lucrări în numele acestora.

Astfel, ”procedurile de achiziții publice vor fi simplificate, centralizate și concentrate, iar timpul va fi optimizat, ceea ce va conduce la gestionarea eficientă a banului public, la realizarea de economii, precum și la îmbunătățirea transparenței cheltuirii fondurilor publice”, afirmă reprezentanții CJ Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu va reprezenta și va realiza achiziții publice pentru cele 21 de instituții din subordine, precum și pentru patru instituții publice, precum: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu (CJRAE), Serviciul de Ambulanță Județean Sibiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Croitoru„ Sibiu și Centrul Militar Județean Sibiu.

Înființarea unităților de achiziții publice se realizează în cadrul unui proiect derulat de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, implementat cu sprijinul Băncii Europene de Investiții.

Pe lângă înființarea acestor unități, proiectul are ca scop pregătirea unor planuri pentru înființarea ulterioară a încă opt UCA, precum și creșterea gradului de conștientizare la nivel național cu privire la beneficiile achizițiilor publice centralizate la nivel local.

De asemenea, înființarea acestor unități este una dintre măsurile incluse în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice. Aceste organisme funcționează în majoritatea statelor europene, atât la nivel național, cât și local.

 

 

 

 

 

 

Sus