Oferte locuri de munca top

Achizitii publice: un factor de evaluare obligatoriu

Când folosesc criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost” autoritățile contractante ar putea fi obligate să aplice în mod imperativ și un alt factor de evaluare.

Aceasta dacă va fi adoptată o nouă propunere legislativă înaintată spre dezbatere Senatului de către un grup de parlamentari PSD.

Autoritățile și entitățile contractante ar urma să identifice oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic și prin utilizarea factorilor de evaluare privind protecția mediului.

În prezent, legea achizițiilor publice oferă posibilitatea autorității/entității contractante, când utilizează criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost” să aplice factori de evaluare cu privire la protecția mediului. Cu toate acestea, evaluarea protecției mediului nu este un factor imperativ, astfel încât, autoritățile/entitățile contractante, de cele mai multe ori, neglijează aplicarea unor factori de evaluare a impactului asupra mediului înconjurător, arată inițiatorii.

Astfel, pentru atribuirea contractelor de achiziție publică verzi, autoritatea contractantă va include în cadrul criteriului de atribuire factori de evaluare privind protecția mediului.

De asemenea, pentru categoriile de contracte de achiziție publică/acorduri-cadru, autoritatea contractantă va avea în vedere cel puțin factori de evaluare în legătură cu:

* contribuția procesului de fabricație la protecția mediului;

* lanțul de aprovizionare – canale scurte de aprovizionare;

* cea mai scurtă distanță de la locul de producție la locul de consum.

Conform propunerii, entitatea contractantă nu va utiliza prețul cel mai scăzut sau costul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire în cazul:

* anumitor categorii de contracte sectoriale/acorduri-cadru de lucrări sau de servicii care au ca obiect servicii intelectuale și care presupun activități cu nivel de complexitate ridicat

* anumitor categorii de contracte de achiziție sectorială/acorduri-cadru de produse care au impact asupra mediului, pe durata întregului ciclu de viață.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

2 Comentarii

  1. Neumaer Erica said:

    Cea mai mare problema la achizitiile publice este ca cei care trebuie sa evalueze ofertele nu sunt in stare sa o faca din cauza incompetentei.
    Creiteriul cu protectia mediului nu este o noutate, acolo unde au fost consultanti experimentati, acest criteriu a fost deja inclus in lista criteriilor de evaluare.
    Degeaba modificam legile daca cei care le aplica sunt incompetenti. Nu se va simti nici o imbunatatire pana cand criteriile de selectie si evaluare a personalului din compatiile de stat nu vor avea la baza competenta si nu politica si nepotismul.

  2. Anonim said:

    Nu va cunosc dezamăgirile! Cred ca nici nu m-ar ajuta acest lucru! Dar un lucru fără a-mi dori sa va jignesc, cred ca ar trebui sa va gândiți un pic mai mult înainte de a jigni?

Sus