Solplanet x AeroFix

Achizitii publice: Cum se utilizeaza Documentul Unic de Achizitie European

Au fost aduse clarificări în legătură cu o soluție de utilizare a Documentului Unic de Achiziție European – DUAE, pentru ca acesta să fie folosit eficient de autoritățile contractante și de operatorii economici. Conform legii, documentul este obligatoriu să fie utilizat de părțile implicate în procedurile de atribuire.

Structura documentului unic DUAE cuprinde patru părți:

* Partea I. Informații referitoare la procedura de achiziții publice și la autoritatea contractantă sau la entitatea contractantă.

* Partea II. Informații referitoare la operatorul economic.

* Partea III. Criterii de excludere

* Partea IV. Criterii de selecție.

Clarificările prezentate de ANAP în Notificarea nr. 1/2021 (document atașat la finalul articolului) se referă la Partea a IV-A.

Astfel, după indicarea criteriilor de selecție aplicate și a informațiilor ce vizează îndeplinirea acestora la nivelul Secțiunilor A – D, autoritatea/entitatea contractantă are posibilitatea de a alege din două modalități de vizualizare a informațiilor la nivelul acestei părți și anume:

* Opțiunea de a alege să limiteze informațiile solicitate cu privire la îndeplinirea de

către operatorii economici a tuturor criteriilor de selecție impuse care se regăsesc la nivelul anunțului relevant și a documentației de atribuire la o singură întrebare, și

anume da sau nu;

* Opțiunea de a alege modalitatea prin care informațiile solicitate cu privire la criteriile de selecție impuse sunt vizualitate și la nivel de DUAE (nu doar la nivel de anunț și documentație de atribuire), iar operatorul economic are obligația de a completa toate informațiile referitoare la modalitatea de îndeplinire a cerințelor.

Pentru reducerea efortului administrativ și a costurilor de participare, ANAP recomandă  autorităților/entităților contractante să apeleze la indicația globală pentru toate criteriile de selecție, ceea ce înseamnă folosirea primei opțiuni.

 

Descărcați aici Notificarea ANAP

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

Un comentariu;

 1. un cititor said:

  1.
  Deoarece DUAE poate fi completat si modificat de participantii la procedurile de atribuire doar pana la termenul limita de depunere a ofertelor, ANAP trebuie sa lamureasca (de urgenta !) si cum se prezinta – de o maniera simpla – „DUAE revizuit”.
  Varianta de rezolvare a acestei probleme : „Se va prezenta un document care sa contina doar modificarile/completarile necesare”.
  2.
  Vechiul nume „Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP)” cred ca era mai potrivit decat cel actual (Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice) ; ANAP – dupa nume – pare (sic !) destul de neutra si neimplicata …

Sus