Oferte locuri de munca top

Achizitia cu fonduri europene a unei statii de betoane mobile, ilegala

Pentru folosirea de documente false, inexacte sau incomplete care vizau achiziția unei stații mobile de betoane și a unui încărcător frontal, trei oameni de afaceri și o societate au fost trimiși în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău.

Potrivit procurorilor în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022, în vederea finanțării proiectului intitulat „O afacere beton” finanțat din fonduri europene, Winfor Trade SRL ar fi folosit cu rea credință mai multe documente și declarații false, inexacte și incomplete ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 947.723 lei provenită din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Pentru a putea fi declarat eligibil proiectul, reprezentantul societății SC Winfor Trade SRL ar fi declarat în mod nereal la autoritatea contractantă, Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, faptul că societatea sa face parte din categoria microîntreprinderilor.

Winfor Trade SRL ar fi omis să precizeze faptul că acționarul majoritar al societății deține mai multe societăți cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor.

Contractul pentru reparare strazi, de peste 4,7 mil euro, ramane castigatorului initial

În cursul derulării proiectului, reprezentantul societății ar fi fost ajutat de un alt inculpat care, prin intermediul societății pe care o administrează, ar fi semnat mai multe documente nereale sau inexacte.

Ajutorul acordat de acesta din urmă ar fi constat în:

* ar fi semnat contractul de furnizare încheiat între cele două societăți cu toate că avea cunoștință de faptul că prețul contractului ar fi fost supraevaluat cu suma de 126.363 lei;

* ar fi semnat procesul verbal de predare-primire încheiat între Winfor Trade SRL și societatea sa, cu toate avea cunoștință de faptul că utilajul nu corespundea contractului, lipsind programul de automatizare;

* ar fi semnat procesul verbal de punere în funcțiune a stației de betoane încheiat între Winfor Trade SRL și societatea sa, cu toate avea cunoștință de faptul că stația nu ar fi fost pusă în funcțiune la acea dată și nu fuseseră făcute probele aferente recepției și instalării.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma menționată anterior reprezentând sumele plătite beneficiarului Winfor Trade SRL.

Trei noi perimetre pentru exploatarea agregatelor minerale

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile ce aparțin Winfor Trade SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Unul dintre cei trei inculpați, respectiv acționarul majoritar al Winfor Trade SRL, a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru fapte similare în luna decembrie 2021.

Procurorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus