Oferte locuri de munca top

Absorbţia fondurilor europene depinde de relansarea sectorului construcţiilor

PlosceanuUn nou eşec în planul relansării sustenabile a activităţii societăţilor de construcţii va avea efecte negative asupra gradului de absorbţie a fondurilor europene, avertizează Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Producţia în sectorul construcţiilor a scăzut de la 15,3 miliarde euro în 2008 la 8,98 miliarde euro în 2014.

Chiar dacă producţia s-a înjumătăţit companiile de construcţii au încercat să-şi menţină, pe cât posibil, angajaţii.

Continuarea declinului producţiei în sectorul construcţiilor va genera nu doar un şomaj pronunţat, dar va afecta pe termen lung competitivitatea societăţilor de construcţii şi capacitatea acestora de a se implica în proiectele finanţate din fonduri structurale în 2014 – 2020.

Laurenţiu Plosceanu, preşedinte ARACO, a precizat: “Anul 2014, în ciuda faptului că a avut o dublă dimensiune electorală, rămâne un alt an eşuat din perspectiva reluării dinamicii pozitive şi sustenabile a activităţii din sectorul de construcţii.”

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sectorul construcţiilor este impredictibilitatea în ceea ce priveşte plata creanţelor către constructori de către autorităţile publice.

În plus, în anul 2014 competiţia corectă a fost în continuare afectată negativ de o alocare interesată politic a proiectelor. Sectorul construcţiilor a fost afectat totodată de menţinerea poziţiilor abuzive ale entităţilor achizitoare cu capital de stat în materie de condiţii contractuale sau de alterarea mecanismelor de facturare din cauza plăţii anticipate a TVA.

Mai mult, autorităţile s-au dovedit incapabile să promoveze proiecte în parteneriat public – privat şi investiţiile străine au înregistrat un declin sever.

În plus, epidemia de insolvenţe a continuat în rândul societăţilor de construcţii.

Potrivit reprezentanţilor ARACO, Guvernul ar trebui să îşi asume un Program de plată, de către entităţile achizitoare cu capital de stat şi autorităţile locale, alături de societăţile cu capital de stat, a creanţelor aferente societăţilor de construcţii perioadei 2009-2014.

ARACO propune totodată restaurarea condiţiilor generale de contractare FIDIC în legislaţia internă. Este necesară şi finalizarea negocierilor dintre Guvern şi FIDIC pentru reactualizarea licenţei.

Asociaţia atenţionează entităţile achizitoare cu capital public asupra extinderii periculoase a acordării de lucrări publice pe baza preţului cel mai scăzut sau acceptând oferte anormal de joase valoric care devin sursa de competiţie neleală.

În ceea ce priveşte proiectul de construcţie a autostrăzii Comarnic – Braşov trebuie identificate soluţii tehnico-economice sustenabile care să permită începerea lucrărilor, susţine Laurenţiu Plosceanu. Din 2008 până în prezent în cadrul proiectului au fost înregistrate pierderi de peste 1,5 miliarde euro.

 

Sus