Solplanet x AeroFix

Abrogarea Legii Split TVA, supusa dezbaterii Parlamentului

Guvernul ar fi anticipat greșit că aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA va conduce automat la creșterea gradului de colectare a taxei pe valoare adăugată și la combaterea evaziunii determinate de existența unor diferențe semnificative între TVA încasată la bugetul de stat și cea declarată în deconturi depuse de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Așa susține un grup de deputați PNL care a inițiat o propunere legislativă pentru abrogarea plății defalcate a TVA. Proiectul a fost depus spre dezbatere la Senat.

Inițiatorii proiectului propun abrogarea legii nr. 275 din 27 decembrie 2017, motivând că măsura nu a avut vreun impact favorabil asupra veniturilor bugetare, nici asupra diminuării neîncasarilor de TVA și nici asupra mediului de afaceri.

În ciuda facilităților prevăzute de OG nr.23/2017 –  reducere de 5% a impozitului pe profit pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează voluntar și se înregistrează în sistemul de plată defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 – puțin peste o mie de persoane impozabile au optat voluntar pentru acest sistem, doar pentru a beneficia de facilitatea fiscală.

După implementarea obligatorie a  acestui sistem, de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA situația nu s-a modificat semnificativ: persoanele impozabile înrolate automat în sistem sunt la fel de puține, circa 18.000, din care 12.000 (adică 66%) sunt agenți economici aflați în insolvență.

De asemenea, impactul bugetar al măsurii este nesemnificativ.

De pildă, Guvernul a prevăzut prin Legea bugetului de stat o creștere spectaculoasă a încasărilor  din TVA. De la 52.846.030 mii lei în anul 2017, la 61.308.200 mii lei, însemnând o creștere cu 8,46 miliarde de lei, adică cu 10,01%. După primele două luni ale anului, execuția bugetară ne demonstrează că veniturile din TVA au avansat cu numai 7,8% față de perioada similară a anului 2017, iar ca urmare a contracției progresive a comerțului cu amănuntul, era de așteptat ca rata de creștere a veniturilor din TVA să scadă și mai mult.

Guvernul a implementat măsura birocratică a plății defalcate a TVA deși cunoștea foarte bine și precizase chiar în nota de fundamentare a OG 23/2017 că peste 82,35% dintre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA se conformează la plată.

Din păcate, deși Guvernul cunoștea că gap-ul TVA de circa 38% provine preponderent dintr-o zonă nefiscalizată sau din operațiuni de fraudă fiscal și trafic ilicit de mărfuri a implementat o măsură cu o eficiență și eficacitate negative. Măsura a creat sarcini suplimentare pentru structurile ANAF, instituție care oricum funcționează cu un deficit de personal de peste 3.000 de anagajați.

 

Citiți și:

Ce primarii primesc bani de la stat pentru termoficare

Nou proiect de birouri in nordul Bucurestiului

Un nou hipermarket va obtine in curand autorizatia de construire

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

 

Sus