Oferte locuri de munca top

A0 Centura Bucuresti: certificate negative pentru antreprenori

Lucrările la Autostrada A0 Centura București au avut mai multe întârzieri în ultima perioadă.

Problemele sesizate de CNAIR vizează lucrările realizate în perioada martie – iunie a.c., pentru care a emis antreprenorilor trei certificate negative.

Lotul 1: Sector 1. Km 52+070 – Km 52+770 aferent Centură Nord si Sector 2 Km 52+770 – Km 69+000 aferent Centură Sud

Pentru acest Lot antreprenor este constructorul turc Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS.

Stadiul fizic al lucrărilor era de 66,44% la începutul lunii iulie.

Inginerul a estimat, la jumătatea lunii iulie, o întârziere de 63 de zile față de programul de execuție.

Reprezentanții CNAIR susțin că Antreprenorul a înregistrat deficiențe în respectarea cerințelor de calitate a lucrărilor, având în vedere emiterea rapoartelor de neconformitate:

* strat fundație balast stabilizat in-situ A1 stânga – nerespectarea cerințelor de calitate menționate în agrementul tehnic. Lipsa PTE și PCCVI in situ, lipsa instrucțiune de lucru, lipsa sector experimental aprobat de Inginer și rezistența la compresiune RC 28 zile sub limitele proiectate

* strat fundație balast 0/63 Parcare km 55+900 – nerespectarea prevederilor contractuale privind testarea și recepția straturilor executate. Antreprenorul a executat stratul de fundație din balast 0/63 fără a solicita recepția stratului suport;

* execuția drenului din spatele culeilor C1+C2 Pasaj DN4 km 61+648 – s-au executat terasamentele din spatele culeelor cu peste 2 m înălțime peste cuneta drenurilor fără a se realiza și drenurile cu material granular;

* execuție șanturi laterale din beton – nerespectarea prevederilor contractuale privind execuția lucrărilor de betonare șanțuri, nerespectarea PTE+PCCVI, betonarea tronsoanelor de șanț s-a început pe o distanță de 50 m, betonul turnat în șanț era deja intrat în priza și lucrările au fost demarate și, ulterior, întrerupte în mod nejustificat.

Cine concureaza pentru un contract de 28 mil euro

Antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile cu privire la securitatea și sănătatea în muncă. În 16 iunie, beneficiarul a fost înștiințat asupra accidentului de muncă din 12 iunie, rezultat cu decesul unui muncitor.

Lotul 2: Km 69+000 – Km 85+300 aferent Centura Sud

Aceieași constructori turci execută și lucrările pe Lotul 2 al Centurii Sud.

Stadiul fizic era de 79,14% la începutul lunii iulie.

Reprezentanții CNAIR au considerat că Antreprenorul nu s-a mobilizat conform programului de execuție și a întâmpinat probleme în rezolvarea situațiilor semnalate în rapoartele de neconformitate.

Lotul 3: Sector 1. Km 85+300 – Km 100+765 aferent Centura Sud si Sector 2 Km 0+000 – Km 2+500 aferent Centura Nord

Lotul 3 a fost atribuit constructorilor greci de la Aktor S.A.

La începutul lunii iulie, stadiul fizic de execuție a lucrărilor era de aproximativ 48,80%.

Aceasta în condițiile în care procentul planificat era de 53,14%, ceea ce arată o întârziere de 14 zile calendaristice.

Potrivit reprezentanților CNAIR, ritmul execuției lucrărilor la structură a fost nesatisfăcător raportat la programul de execuție. Numărul de piloți executați la data de 27 iunie era de 635 bucăți, din totalul de 788.

La finele lunii iunie nu era finalizată stația preparare mixturi asfaltice și nici stația preparare mixturi astaltice.

În vederea relocării rețelelor electrice, antreprenorul ar fi trebuit să achite taxele aferente către deținătorii utilităților respective. Antreprenorul plătise doar taxa către E – Distribuție.

Totodată, Antreprenorul nu a transmis documentele necesare în vederea aprobării subantreprenorului pentru utilități „electrice”, în vederea începerii lucrărilor.

Conform Rapotului Special al Inginerului, antreprenorul nu era mobilizat conform Programului de Execuție, actualizat la data de 30 aprilie.

Avea personal în șantier 247 persoane, față de 521 de persoane prevăzute în programul de execuție.

Inginerul a concluzionat că este necesară suplimentarea imediată a resurselor antreprenorului pentru atingerea progresului planificat la sfârșitul duratei de execuție.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Un comentariu;

  1. Razvan Cucu said:

    Păcat ptr. ca e proiect vital ptr. locuitorii din București, in primele luni de “start execuție lucrări” Alarko declara(ți) progrese fantastice, sau era reclama (cu foloase necuvenite) ?

Sus