Oferte locuri de munca top

A doua eră Trump ar putea costa economia germană până la 150 mld euro

Dacă Donald Trump ar deveni pentru a doua oară președinte al SUA, acest lucru ar avea consecințe grave pentru economia germană, afirmă analiștii de la Institutul Economiei Germane (IW).

Taxele planificate de import ar putea însemna, pe parcursul unui mandat de patru ani, o pierdere totală de până la 150 de miliarde de euro pentru economia germană, potrivit unui nou studiu realizat de IW.

Cu victoria previzibilă a lui Donald Trump în ziua Super Tuesday și cu rezultatele bune în sondaje, cresc perspectivele pentru realegerea sa în noiembrie.

În cazul unei noi președinții, el ia în considerare impunerea unei taxe minime de 10% pentru importuri din toate țările și chiar de 60% pentru importurile chinezești. Acest lucru ar fi o lovitură grea în special pentru companiile germane care exportă în SUA – deoarece SUA sunt unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali, în special pentru industria auto, dar și pentru multe alte sectoare.

Creșterea taxelor vamale SUA ar avea consecințe masive pentru Germania

Impactul creșterii taxelor vamale asupra economiilor din SUA, Europa și Germania a fost estimat printr-o simulare realizată de IW.

Pierderile de PIB în Germania ar ajunge, probabil, la peste 120 de miliarde de euro pe toată durata mandatului lui Trump.

În cazul în care China se opune acestei politici comerciale a SUA și își crește la rândul său taxele pentru importurile din SUA cu 40 de puncte procentuale, aceasta ar costa probabil economia germană 150 de miliarde de euro.

În spatele acestor estimări stă în special faptul că șocul taxelor vamale ar încetini și comerțul mondial și că în țară, pe lângă exporturi, ar scădea și investițiile private.

Peste 10 mii mp de noi spatii, in incinta unui parc industrial

UE are nevoie de alte acorduri comerciale

UE trebuie să acționeze urgent, apreciază analiștii IW. Perioada rămasă din mandatul președintelui Biden ar trebui să fie folosită de UE pentru a consolida relațiile comerciale cu SUA prin acorduri referitoare la oțel și materii prime critice.

De asemenea, amenințarea cu măsuri de ripostă ar putea fi o modalitate de a descuraja SUA să crească taxele vamale.

În cele din urmă, UE are nevoie de alte acorduri comerciale, cum ar fi cele cu Australia, statele MERCOSUR, Indonesia sau India. Numai astfel poate atenua consecințele unei politici comerciale protecționiste a SUA.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2024

Revista Arena Constructiilor martie 2024

Sus