După rezultatele spectaculoase înregistrate anul trecut, firma Construcţii Erbașu a urcat pe prima poziţie în Topul Constructorilor, realizat în funcţie de cifra de afaceri a firmelor de construcţii clădiri rezidenţiale și nerezidenţiale din ţara noastră.
În continuare, pentru firmă anul 2024 va fi similar celui trecut, apreciază antreprenorul Cristian Erbașu:
”S-ar putea să avem cifra de afaceri ușor diminuată, ceea ce este un lucru oarecum normal dacă ţinem cont de derularea contractelor. Anul trecut am finalizat multe contracte și, în general, sunt numeroase lucrări de făcut spre finalul fiecărui proiect, sunt investiţii în echipamente și dotări care au valori mari ce se reflectă în cifra de afaceri. Însă anul acesta am început foarte multe proiecte mari. Sunt contracte la care pregătim proiectarea, pregătim partea de infrastructură, unde valorile sunt mai mici. Dar asta nu înseamnă că cifra de afaceri va scădea foarte mult.”
În același timp, derularea contractelor este adaptată la bugetele aprobate la nivel national sau local, astfel încât aceste proiecte să poată avea finanţarea necesară.
Anul trecut a fost unul special prin faptul că, fiind data limită de atragere a fondurilor europene din perioada de programare 2014 – 2020, a devenit prioritară finalizarea proiectelor de investiţii din această perioadă. Situaţia s-a reflectat atât într-un volum foarte mare de investiţii la nivel naţional, cât și în majorarea cifrelor de afaceri aferente companiilor de construcţii.
”Satisfacţia noastră este aceea că vom rămâne și anul acesta cam la același nivel pe care l-am avut anul trecut, în sensul că nu vom reveni la nivelul de acum doi sau trei ani, chiar dacă va fi, probabil, o scădere în jur de 10-15 procente faţă de anul trecut”, spune Cristian Erbașu.
Firma are un portofoliu suficient de mare astfel încât în următorii ani cifra de afaceri va fi în continuare în creștere. ”S-ar putea ca, dacă nu anul viitor, în 2026 să depășească 3 miliarde de lei”, apreciază domnul Erbașu.
Destul de multe proiecte din portofoliul Construcţii Erbașu vor ajunge în etapa finală în anul 2026, așa cum sunt cele finanţate prin PNRR.
Rentabilitate în creștere a activităţii
Nu numai cifra de afaceri a crescut spectaculos anul trecut, ci și rentabilitatea firmei.
Având în vedere specificul activităţii de construcţii în care un proiect este realizat pe o perioadă de mai mulţi ani, analiza rentabilităţii unei firme ar trebui făcută pe trei sau cinci ani, este de părere domnul Erbașu.
Anul trecut Construcţii Erbașu a înregistrat o creștere importantă a profitului pentru că au fost decontate foarte multe lucrări pentru care se făcuseră cheltuielile cu un an sau doi ani în urmă.
”Dacă ne uităm pe un ciclu de trei ani în urmă, 2021 – 2023, în care au fost foarte multe proiecte finalizate în 2023, am avut o rată medie a profitului de 8% din cifra de afaceri”, spune Cristian Erbașu.
Analiza pe o perioadă mai lungă a rezultatelor obţinute de o companie arată stabilitatea sa, arată că nu are oscilaţie în funcţie de oportunităţile de moment.
Arată faptul că se dezvoltă sustenabil din punct de vedere al dotărilor, al forţei de muncă, din punct de vedere financiar, arată o companie care are capacitatea de a face faţă și unor eventuale șocuri ce ar putea apărea pe piaţă.
Astfel de companii, care au continuitate și care au predictibilitate, se bazează pe: profituri echilibrate, cifre de afaceri susţinute de un personal bine dimensionat și calificat, pe o capabilitate financiară bună, dacă nu chiar foarte bună.
”Știm bine că sunt companii care arată un an – doi foarte bine și ulterior aflăm că au probleme foarte mari. Acestea sunt companiile care se folosesc de anumite oportunităţi, însă nu au grijă să-și consolideze infrastructura proprie”, mai spune domnul Erbașu.
Costul de construire va continua să crească mai ales din cauza forţei de muncă
Criza de lucrători calificaţi din sectorul construcţiilor, creșterea salariului minim garantat, diminuarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din acest sector sunt factori care conduc la scumpirea forţei de muncă și, implicit, la creșterea preţurilor lucrărilor de construcţii.
Cristian Erbașu este de părere că de la an la an trebuie să ne așteptăm ca, independent de evoluţia costului materialelor, din cauza forţei de muncă, costul de construire să crească cu 5 – 10%.
”În plus, dacă vor fi eliminate complet facilităţile fiscale, impactul va fi de creștere a costului de construire cu încă 5 – 7%. Iar dacă peste scumpirea forţei de muncă se va suprapune și o creștere a preţurilor materialelor atunci procentul de majorare a costului de construire va fi și mai mare”, adaugă domnul Erbașu.
Investiţiile publice, sub presiunea finanţării
Îmbucurător pentru constructori este faptul că pe piaţă au fost lansate foarte multe proiecte de investiţii publice.
Însă, nu toate au avut suficientă finanţare ca să se dezvolte, să aibă un grad de progres satisfăcător.
Chiar și atragerea fondurilor europene a avut o oarecare întârziere, pentru că, spre deosebire de anii anteriori, avem o cofinanţare naţională mult mai mare.
Dacă înainte vorbeam de 10-15% cofinanţare, acum sunt ponderi de 40 – 50%, ceea ce pune presiune pe bugetul de stat.
Finanţarea prin PNRR se derulează, de asemenea, cu dificultate pentru că aceste fonduri au un anumit tipic care încă nu este bine structurat și administrat.
Mai sunt proiecte, finanţate cu fonduri din PNRR, pentru care nu au demarat lucrările întrucât procedurile au dus la întârzierea lor.
”Cu cât se va întârzia, cu atât este mai mică probabilitatea ca acestea să fie finalizate în 2026. Prin urmare, cred că ar fi bine ca proiecte mature aflate în derulare, care nu sunt încă incluse în PNRR, să se negocieze pentru a fi introduse și finalizate cu acești bani din PNRR, pentru ca aceste fonduri să nu se piardă”, este de părere Cristian Erbașu.