Oferte locuri de munca top

Analiza pieței: ofertele de gaze naturale din România și cum să beneficiezi de ele

Piața gazelor naturale a cunoscut în ultimii ani o volatilitate fără precedent, iar prețurile au atins cote destul de ridicate. Cum era de așteptat, pe fondul creșterii prețurilor la nivel global, ofertele de gaze naturale din România s-au aliniat tendințelor din Europa. Dacă până acum câțiva ani vedeam fluctuații moderate, în prezent lucrurile s-au schimbat. Cu toate acestea, poți beneficia de cele mai bune oferte de gaze naturale.

Evoluția prețurilor pe piața de gaze naturale

În ultimii trei ani, prețurile gazelor naturale din România s-au aliniat cu cele din Europa. Dacă urmărim evoluția prețurilor pe BRM TTF Gas Futures, vom observa că aceasta urmează îndeaproape prețurile TTF Gas Futures, care sunt un indicator important pentru întreaga Europă. Practic, ceea ce se întâmplă în Olanda, are un impact direct asupra facturilor de gaze ale românilor. Când analizezi o ofertă de gaze naturale, trebuie să ții cont de acest context global.

Cum alegi cea mai bună ofertă de gaze?

Pentru că piața gazelor naturale este una dinamică, cu prețuri influențate la nivel european, alegerea unui furnizor potrivit pare o adevărată provocare pentru mulți dintre noi. Numeroși furnizori prezintă oferte atrăgătoare, tentante, însă nu toți sunt pe deplin transparenți. În acest caz, pentru a te asigura că faci alegerea potrivită, solicită o oferta gaze naturale și compară pachetele și prețurile.

Fiecare furnizor are propriile oferte, iar diferențele pot fi semnificative adesea. De obicei, vei găsi oferte cu preț fix și oferte cu preț variabil. Ofertele cu preț fix sunt potrivite dacă îți dorești predictibilitate. Plătești aceeași sumă, indiferent de fluctuațiile pieței. În schimb, ofertele cu preț variabil se modifică în funcție de prețurile pieței. Astfel, într-o lună vei putea plăti mai puțin, iar în altă lună mai mult pentru aceeași cantitate de gaze consumată. Pentru a alege oferta potrivită, evaluează-ți propriile nevoi. Dacă preferi stabilitatea, te poți orienta spre oferte cu preț fix. Pe de altă parte, dacă ai un consum mic sau moderat, prețul variabil poate fi o opțiune mai avantajoasă.

Cum să beneficiezi de ofertele de gaze naturale?

Dacă îți dorești să beneficiezi mereu de cele mai bune oferte la gaze naturale, asigură-te că ești mereu la curent cu modificările din piață. Urmărind prețurile de referință precum TTF (Title Transfer Facility) din Olanda sau BRM-PMP din România, poți anticipa eventualele creșteri sau scăderi și regla consumul sau oferta în funcție de acestea. În plus, nu te teme să schimbi furnizorul atunci când găsești o ofertă mai bună. În prezent, schimbarea furnizorului este simplă, iar liberalizarea pieței de energie îți permite să găsești oferte mai avantajoase, fie că este vorba despre un preț mai mic, fie de servicii suplimentare.

Deși guvernul a introdus un plafon pentru prețul gazelor naturale, acest lucru nu înseamnă că prețurile vor rămâne la același nivel și după ce acesta va înceta să fie aplicabil. Este important să știi că plafonarea este o măsură de moment. Din acest motiv, este indicat să alegi o ofertă avantajoasă și să te orientezi către un furnizor transparent.

Sus