Pe lângă criza forței de muncă, vom avea și o criză a resurselor materiale iar toate marile proiecte nu vor fi finalizate dacă nu găsim soluții cât mai rapid, avertizează Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, federație din care face parte și Patronatul Drumarilor din România.
La conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”, organizată de Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României, în parteneriat cu Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale din România și cu Uniunea Europeană a Producătorilor de Agregate, președintele FPSC a expus punctul de vedere al constructorilor.
Una dintre problemele legate de piața agregatelor este că distribuția resurselor minerale la nivelul țării este total diferită de distribuția proiectelor de investiții.
”Avem din păcate foarte multe lucrări în zone unde nu avem resurse”, spune Cristian Erbașu. În partea de vest a țării, de exemplu, acum sunt investiții extrem de mari, dar nu prea mai avem resurse de agregate întrucât au fost deja exploatate în trecut pentru investițiile rutiere din Ungaria.
O altă problemă o reprezintă transportul, unii constructori sunt reclamați pentru că încearcă să găsească soluții mai apropiate de zona lor de acțiune, unde este proiectul respectiv.
Costurile cresc galopant în momentul în care trebuie transportate pe distanțe lungi anumite resurse minerale, care au greutăți și volume mari.
Din păcate foarte multe proiecte sunt copy paste, aceeași soluție este prevăzută oriunde s-ar află investiția, indiferent că este în Moldova sau în Ardeal. Acele proiecte se iau cu copy paste fără să se gândească proiectanții ce resurse sunt în zonele respective. Ei fac o soluție, o uniformizează, iar CNAIR primește aceeași soluție pentru multiple proiecte.
”Pentru a găsi soluții trebuie să fie mai multă deschidere, din partea tuturor”, este de părere președintele FPSC.
Agregate minerale: Necesarul va fi aproape dublu fata de productia actuala