Senatul a adoptat ieri propunerea legislativă prin care microîntreprinderile care și-au plătit impozitele la timp vor beneficia de o bonificație în anul 2024.
Conform acestei propuneri, de la 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente și care la data de 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, ar urma să beneficieze de o bonificație de 3% asupra impozitului datorat.
Totuși, inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari PNL, prevăd ca bonificația să aibă o utilizare specifică.
Astfel, aceasta ar urma să fie utilizată exclusiv pentru realizarea de investiții prevăzute în Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, respectiv:
* Grupa 1 – Construcții;
* Grupa 2 – Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații, precum și pentru susținerea învățământului profesional-dual.
Bonificația de 3% va putea fi utilizată de către contribuabil și pentru cofinanțarea unei/unor investiții mai mari decât valoarea bonificației.
Bonificația neutilizată va fi restituită la bugetul de stat, cu dobânzile și penalităție corespunzătoare.
Mecanismul de acordare a bonificatiei ar urma să fie stabilit prin hotărâre de Guvern.
Inițiatorii acestui proiect consideră că, din punct de vedere bugetar, impactul măsurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu si lung:
– bonificația va stimula conformarea fiscală voluntară și va asigura finanțarea trimestrială a bugetului de stat;
– bonificația acordată se utilizează exclusiv pentru finanțarea investițiilor în construcții, dotări, capitalizare, creșterea producției și formarea forței de muncă. Așadar, impactul este pozitiv asupra creșterii economice și asupra dinamicii PIB;
– descurajează operațiunile de optimizare fiscală.
Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023