Solplanet x AeroFix

Uniunea Europeana a extins schema de ajutor de stat pentru preturile energiei

Comisia Europeană a prelungit cu șase luni (până în iunie 2024) schema care permite țărilor din UE să ofere asistență companiilor afectate de creșterea prețurilor la energie cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

Schema anti-criză a fost introdusă în martie 2022 și urma să expire la 31 decembrie 2023. Această măsură temporară permite statelor membre să ofere diverse forme de asistență financiară pentru a compensa companiile afectate de prețurile mari la gaze și energie electrică. Cu toate că prețurile la energie s-au stabilizat începând cu anul trecut, CE a remarcat că „piețele energetice rămân vulnerabile”, deoarece războiul din Ucraina și tensiunile geopolitice mai largi continuă să prezinte riscuri și să rămână surse de incertitudine.

„Statele membre pot menține schemele lor de sprijin pentru a acoperi perioada de încălzire a iernii viitoare ca o plasă de siguranță”, se arată în declarație.

Cu toate acestea, Bruxelles-ul a subliniat că țările din UE pot continua să ofere sprijin acoperind o parte din costurile suplimentare la energie doar atât timp cât prețurile la energie sunt semnificativ mai mari decât nivelurile precriză.

Inițial, CE a declarat că va prelungi relaxarea regulilor de ajutor de stat până în martie 2024, dar instituția a luat în considerare feedback-ul primit de la țările UE.

UE controlează în mod obișnuit strict ajutorul de stat pentru companii pentru a evita distorsionarea concurenței și pentru a proteja piața unică a blocului.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Schimbările anunțate mai devreme în această săptămână, potrivit Reuters, acoperă nu numai compensațiile pentru prețurile mari la energie, ci și unele aspecte mai largi, cum ar fi creșterea plafoanelor de ajutor pentru agricultură și alte sectoare.

Secțiunile referitoare la sprijinul lichidității sub forma garanțiilor de stat și a împrumuturilor subvenționate, precum și măsurile menite să reducă cererea de electricitate, nu vor fi prelungite dincolo de sfârșitul acestui an.

„Capitolele referitoare la trecerea la o economie cu emisii zero, care este necesară pentru decarbonizarea ulterioară a economiei europene și accelerarea realizării unei mai mari independențe față de combustibilii fosili, nu sunt afectate de amendament și vor rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2025”, a raportat Comisia Europeană.

Luna aceasta, guvernul german a prezentat un plan amplu de reducere a prețurilor la electricitate pentru industrie. Este conceput pentru aproximativ cinci ani, iar doar în 2024 poate ajunge la până la 12 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus