Oferte locuri de munca top

UE: Reguli noi privind inchirierea pe termen scurt a locuintelor

Reguli noi privind închirierea pe termen scurt a locuințelor au fost convenite de Parlamentul European și negociatorii Consiliului European, pentru a ajuta autoritățile locale să îmbunătățească serviciile turistice.

S-a ajuns la un acord provizoriu cu privire la reglementarea colectării și partajării datelor legate de serviciile de închiriere a locuințelor pe termen scurt.

Textul convenit stabilește un procedeu online gratuit (sau la un cost proporțional) pentru înregistrarea proprietăților de închiriat pe termen scurt în țările UE care solicită acest lucru. Odată finalizat procedeul, gazdele vor primi un număr de înregistrare care le va permite să închirieze proprietatea. Autoritățile relevante vor cunoaște identitatea gazdei și vor putea verifica informațiile acestora.

Platformele online vor trebui să se asigure că numărul de înregistrare al gazdei permite utilizatorilor să identifice proprietatea în listare și că informațiile furnizate sunt fiabile și complete. Platformele vor trebui să facă „eforturi rezonabile” pentru a efectua verificări aleatorii asupra acestor informații.

Autoritățile competente pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine listările ilegale sau pot impune penalități platformelor sau gazdelor neconforme.

Conform acordului, statele membre vor crea un punct unic de intrare digital pentru a primi lunar date de la platforme despre activitatea gazdelor.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Un regim mai puțin restrictiv este stabilit pentru platformele mici și foarte mici, cu o medie de 4.250 de listări sau mai puțin. Aceste date vor fi utilizate pentru a compila statistici și pentru a permite autorităților publice să evalueze mai bine situația la fața locului și să îmbunătățească serviciile turistice din zona lor.

Următorii pași includ adoptarea acordului informal de către Consiliu și Parlament înainte ca acesta să devină lege.

După intrarea în vigoare, statele membre vor avea 24 de luni pentru a adapta sistemele lor de înregistrare și pentru a crea infrastructura IT necesară.

Piața închirierilor pe termen scurt a crescut rapid în ultimii ani, în principal datorită apariției și extinderii a sute de platforme online precum Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor.

Acest tip de cazare reprezintă aproximativ o pătrime din totalul cazărilor turistice din UE, iar proporția se așteaptă să crească.

În timp ce astfel de închirieri aduc beneficii pentru gazde, turiști și multe regiuni, unii cercetători susțin că lipsa unor reguli adecvate contribuie și la probleme precum creșterea prețurilor locuințelor, relocarea permanentă a rezidenților și deranjarea acestora, superturismul și concurența neloială.

„Orașele se confruntă cu o explozie a închirierilor ilegale pentru vacanțe. Acest lucru pune sub presiune traiul și accesibilitatea în orașele din întreaga Europă. Până acum, platformele de închiriere au refuzat să partajeze date, făcând dificilă aplicarea reglementărilor locale. Din fericire, această lege pune capăt acestui lucru și restituie mai mult control orașelor. Demonstrăm că nu sunt marile companii tech cele care stabilesc regulile, ci orașele însele”, a declarat raportorul Kim Van Sparrentak (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Țările de Jos).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus