Oferte locuri de munca top

Minereu de fier: cotatii in crestere

Prețurile mărfurilor cresc pe fondul îngrijorărilor pieței cu privire la oferta suficientă și redresarea economică.

Contractele pentru minereu de fier cu livrare în luna ianuarie, cel mai tranzacționat activ la Bursa de Mărfuri Dalian – una dintre cele mai importante burse de mărfuri din China cu focus deosebit pe contractele futures pentru produse agricole și metale – au înregistrat în primele zece zile ale lunii noiembrie o creștere de 4,3% față de săptămâna anterioară – ajungând la 961,5 yuani/t (131,84 dolari/t), conform datelor Nasdaq.

Pe Bursa din Singapore, cotațiile futures cu livrare în decembrie erau la finele săptămânii trecute mai mari cu 3,7% față de prețul din săptămâna anterioară – până la 127,1 dolari/t.

Prețurile minereului de fier au continuat să se redreseze pentru a treia săptămână la rând, pe fondul îngrijorărilor pieței legate de oferta suficientă și speranțelor reînnoite pentru o cerere îmbunătățită din partea celui mai mare consumator chinez de oțel, sectorul imobiliar, după o serie de stimulente guvernamentale.

O posibilă lipsă de materii prime este cauzată de un accident recent la facilitățile de producție ale celui mai mare furnizor mondial de minereu, Vale. Acest lucru s-a întâmplat după ce compania minieră australiană BHP a aprobat un plan industrial care ar putea implica suspendarea producției.

Săptămâna trecută, un tren de marfă al Vale pe calea ferată Carajas din statul Maranhao a suferit un incendiu. Compania, la rândul său, a raportat că incendiul a fost stins și a adăugat că incidentul nu va afecta producția trimestrială. Cu toate acestea, analiștii avertizează cu privire la riscurile negative din posibilele măsuri sporite de supraveghere guvernamentală.

De asemenea, piața a fost susținută de creșterea prețurilor la oțel și așteptările unor noi reduceri ale ratelor dobânzilor pentru a asigura suficientă lichiditate sectorului imobiliar.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

„În al patrulea trimestru, sectorul imobiliar din China are șanse să crească, sau cel puțin să nu scadă abrupt, după unele semnale pozitive. În același timp, momentul pozitiv pe piața minereurilor nu va dura mult, deoarece perturbările în oferta ar trebui să fie temporare”, a comentat analistul de la FIS.

Conform informațiilor GMK Center, companiile chinezești de oțel au redus importul de minereu de fier în septembrie 2023 cu 4,9% față de luna anterioară – la 101,2 milioane de tone. În perioada ianuarie-septembrie, producătorii de oțel din țară au crescut importurile de minereu de fier cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 876,65 milioane de tone. Prețul mediu de import în această perioadă a fost de 111,9 dolari/t.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus