Urare Craciun 2024

A scazut concurenta pe piata materialelor de constructii

Toate piețele materialelor de construcții au înregistrat o scădere a presiunii concurențiale în acest an comparativ cu anul anterior, potrivit raportului privind evoluția concurenței în sectoare cheie, elaborat de Consiliul Concurenței.

De asemenea, s-a observat și o accentuare a stabilității cotelor pe piețele BCA-ului, bitumului, cimentului și polistirenului expandat

Piețele materialelor de construcții monitorizate prin IAPC sunt: producerea și comercializarea cimentului, bitumul cu aplicații rutiere, BCA-ul, blocurile ceramice, polistirenul extrudat și expandat.

La nivel general, în zona materialelor pentru construcții, au fost înregistrate evoluții atipice ale cererii, în anul 2022 față de 2021.

Pentru mai multe tipuri de materiale s-a consemnat o reducere a consumului, reprezentând una dintre cauzele apariției de șocuri pe aceste piețe.

În anul 2023 se menține stabilitatea ridicată a cotelor pe piețele BCA-ului, bitumului, cimentului și polistirenului expandat.

În plus, pe piața cimentului, ca urmare a reducerii prețului energiei electrice (element de cost cu o pondere foarte mare în costul producției de ciment) este de estimat o anumită creștere a rentabilității.

Datele Institutului Național de Statistică arată o creștere masivă a consumului pe piața bitumului cu aplicații rutiere în primele șase luni ale anului 2023, față de perioada similară a anului trecut.

Comparativ cu anul trecut, piața blocurilor ceramice a înregistrat în 2023 o ușoară creștere a gradului de concentrare, în sensul apropierii cotelor de piață ale principalilor concurenți.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

De asemenea, a fost înregistrată și o anumită volatilitate a acestora, în principal, ca urmare a achiziției Euro Cărămida de către Cemacon (operațiune aprobată de către Consiliul Concurenței, după analiza efectelor coordonate).

Pe această piață au avut loc mai multe tranzacții importante în ultimii ani, ce au fost analizate de către autoritatea de concurență, care, dată fiind structura curentă a pieței, este de așteptat să manifeste reținere, chiar reticență, în a aproba alte operațiuni de concentrare pe această piață.

Pe piețele materialelor de construcții pe care Consiliul Concurenței le monitorizează au existat, în ultimii ani, fluctuații atipice ale cererii, cu o scădere în anul 2022, urmată de o creștere masivă în anul 2023 (în special pe piața bitumului cu aplicații rutiere).

Pe piața cimentului este de estimat o creștere a rentabilității, iar pe piața blocurilor ceramice, în ultimii ani au existat mai multe tranzacții importante, gradul de concentrare crescând ușor.

De altfel, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 6,8%

în primul semestru al anului 2023.

Datele din primele două trimestre ale anului 2023 conturează o perspectivă mai rezervată în ceea ce privește evoluția economiei în 2023 și în anii următori.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus