Oferte locuri de munca top

Cum vor evolua preturile otelului

Prețurile oțelului plat în Europa vor fi susținute prin diminuarea producției ca urmare a  opririi activității unor furnale cu bază în mină din cauza pierderilor. Situația îi va încuraja pe cumpărători să contracteze marfă cu livrarea în primul trimestru al anului vitor.

Cu toate acestea, China rămâne un element imprevizibil care ar putea destabiliza prețurile actuale.

Aceasta a fost concluzia participanților la conferința Kallanish Flat Steel 2023 desfășurată săptămâna trecută la Istanbul.

Cererea este mai stabilă decât se aștepta, a spus Mario Borsese, cofondator și partener director la DP Trade, adăugând că distribuitorii s-au adaptat la menținerea stocurilor reduse după lecțiile învățate în 2022.

Termenele de livrare practicate de producători determină tendința pieței.

Uzinele europene cu bază în mină suferă pierderi masive și vor trebui să își reducă producția pentru a supraviețui, deoarece China nu își reduce producția.

Acest lucru va determina o creștere a cererii pentru livrările din ianuarie și februarie, a comentat Borsese.

Friso de Vries, proprietar și director la Vogel Stahl, a fost de acord că prețurile au atins un minim, dar a avertizat: „Suntem în prezent protejați de prețurile materiilor prime care pun un plafon sub prețurile oțelului și împiedică scăderea marjelor uzinelor.”

Cu toate acestea, depinde mult de China, unde eliberarea autorizațiilor de construcție a scăzut cu 20% în acest an.

„Aceasta este viitoarea cerere pentru oțel de construcții. Așa că nu mă simt foarte confortabil, încă”, a adăugat el.

Bart Staelens, șeful marketingului operațional și al prețurilor la ArcelorMittal Flat Carbon Europe, a subliniat că clienții au învățat să trăiască cu niveluri mai reduse de stocuri, pentru a limita impactul șocurilor.

„Nu vedem o scădere a cererii”, a observat el. Deplasarea tonajelor de oțel asiatice în Europa, în contextul creșterii exporturilor chinezești în acest an, „arată că sistemul de salvgardare nu creează o penurie structurală de ofertă în Europa”, a adăugat el.

Edificarea de noi spatii comerciale, in pregatire intr-un municipiu

În același timp, Selçuk Yilmaz, director general adjunct comercial la Yildiz Demir Celik, a menționat că reconstrucția după cutremur reprezintă încă o oportunitate semnificativă de cerere pentru oțel în Turcia. Totuși, acest lucru este probabil să se materializeze abia din 2025, odată ce economia se redresează.

În ceea ce privește Mecanismul de Ajustare a Frontierelor Carbonului (CBAM), Borsese a fost ferm în a susține că va schimba în mod definitiv comerțul cu oțel începând cu 2026.

Pentru investițiile chinezești în furnale cu bază în mină din Asia, UE nu va mai fi o piață de destinație – „va fi sfârșitul”, a observat el.

Acest lucru este valabil și pentru oțelul indian, care are în prezent o prezență semnificativă în Europa.

Ian Roper de la Kallanish Consulting Services a spus că CBAM cu siguranță va crește costurile pentru consumatorii de oțel. Acesta va afecta sectoarele de producție din Europa cu costuri mai mari ale materiilor prime, în contextul deja ridicate al costurilor de energie și carbon.

Deși încă mai există multe aspecte care trebuie îmbunătățite în ceea ce privește CBAM, este necesar pentru a crea un teren de joc echitabil în Europa, a adăugat Staelens. Cererea societății de a îmbunătăți climatul este în creștere. „Clienții încep să înțeleagă care este valoarea oțelului cu emisii scăzute de carbon pentru ei. Și sunt gata să plătească un preț premium”, a concluzionat el.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus