Senatul a votat modificarea legislativă prin care fondurile Casei Sociale a Constructorilor (CSC) vor putea fi folosite pentru finanțarea programelor de formare profesională.
Legea actuală nu este clară şi nu precizează sursa de constituire a fondurilor necesare desfăşurării activităților de acest fel.
Proiectul a primit 88 de voturi pentru, un vot împotrivă și 17 abțineri.
Propunerea legislativă aparține unui parlamentar PSD ce dorește reglementarea sursei de finanţare a fondului pentru formarea profesională continuă, ce va fi asigurată din fondul pentru plata indemnizaţiei.
Prevederea este importantă, printre altele, în contextul în care există o nouă viziune de dezvoltare conceptuală, tehnologică şi standardizare – Building Information Modeling(BlM) – a proiectelor în construcţii (la nivel global, există deja tendinţa ca BIM să devină un standard internaţional), iar menținerea la zi a cunoștințelor este vitală.
Amintim faptul că din anul 2020, CSC are printre atribuții formarea profesională continuă a salariaților din activitatea de construcții și de producere a materialelor de construcții. Prin activități de producere a materialelor de construcții se înțeleg activitățile din poligoanele de prefabricate în aer liber, din cariere și balastiere, precum și din alte activități stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor, unde nu se poate lucra datorită condițiilor meteorologice nefavorabile sau din cauza stării de urgență decretate la nivel național.
Propunerea legislativă
LEGEA nr. 215 din 22 decembrie 1997 privind Casa Socială a Constructorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 372 din data de 22 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
La articolul 16 se introduce un nou alineat, alin. (3) cu următorul cuprins:
(3) Sumele de bani prevăzute la alin. (1) constituie şi sursa de finanţare a fondului pentru formarea profesională continuă, prevăzut la art. 4, alin. (I), lit. c).