Oferte locuri de munca top

Pentru ce locuinte TVA-ul ramane 5% anul viitor

Noul pachet de măsuri fiscale, lansat în consultare publică și pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament, prevede că achiziția de locuințe de până în 600.000 lei se va face cu TVA de 9% începând din 1 ianuarie anul viitor.

Cu toate acestea, conform acelorași prevederi, anumite locuințe vor putea fi cumpărate plătind un TVA de 5%.

Aceasta pentru că articolul V din noul proiect de lege stabilește o derogare de la prevederile privind TVA de 9% pentru locuințe.

Este vorba de cele pentru care până la finele acestui an se vor încheia acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe

Potrivit noului proiect de lege ”în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 se va aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.”

Poriectul de lege mai stabilește că o persoana fizică poate achiziționa, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință cu cota redusă de TVA de 5% sau 9%.

Cota redusă de TVA de 5% se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, conform condițiilor legale în vigoare la data încheierii actelor juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.

Notarii publici au obligația să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe cu cota redusă de TVA, prin consultarea „Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA”.

Hotel nou, cu peste 175 unitati de cazare, intr-o zona turistica

Aceasta înainte să autentifice actele juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe.

În situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție, să le autentifice doar dacă livrarea se efectuează cu cota standard de TVA.

Ei trebuie să completeze „Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA” la data autentificării actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințe.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Un comentariu;

  1. Doar Eu said:

    Ce se intampla cu o promisiune incheiata de ex. in Decembrie 2022 care nu se incadreaza in intervalul 1 Ianuarie – 31 Decembrie 2023 si a carei livrare.. contract final o sa fie incheiat in 2024? Acestia platesc TVA de 9% doar pentru ca au incheiat promisiunea cu o luna mai devreme decat „trebuia”?

Sus