Oferte locuri de munca top

Facturi restante de circa 93 mil euro pentru investitii finantate prin POIM

Statul are de plătit facturi de circa 93 milioane de euro pentru proiecte de investiții finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Este vorba atât de de cereri de plată/rambursare autorizate (138 mil lei), cât și de cele aflate în procesare care trebuie onorate în aproximativ o lună (320 mil lei).

Dar această sumă este indisponibilă la momentul actual în bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, autoritatea de management a POIM.

Prin urmare, MIPE se confruntă cu lipsa fondurilor necesare îndeplinirii obligațiilor stabilite prin contractele de finanțare cu beneficiarii POIM, în condițiile în care gradul de execuție al cheltuielilor bugetare este de 100% la Cap. ”Protecţia Mediului”, Titlul 58 “Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”.

În aceste condițiie există riscul de dezangajare a fondurilor UE și respectarea calendarului de închidere a programului operațional pentru care eligibilitatea cheltuielilor este limitată de plățile efectuate de beneficiari până la 31 decembrie 2023.

Pentru a elimina blocajul financiar vor fi alocate sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru acoperirea deficitului de finanțare al  autorității de management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Dar suma prevăzută este de 70 milioane de lei, mai mică chiar decât valoarea de 138 milioane lei, cât reprezintă cererile de plată/rambursare autorizate deja spre a fi plătite din bugetul de stat.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

Astfel, onorarea cererilor de plată/rambursare depuse de beneficiari se va face parțial la momentul actual, până la rectificarea bugetară aferentă anului 2023

Proiectul de act normativ urmează să fie înaintat Guvernului spre aprobare.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus