Oferte locuri de munca top

Vanzarile producatorului de caramizi Cemacon scad odata cu cererea de pe piata

Construcțiile și piața imobiliară sunt puternic impactate de creșterea dobânzilor și inflație, iar încrederea de a construi și a investi în construcții noi a scăzut în contextul războiului din proximitate, apreciază managerii producătorului de cărămidă Cemacon SA.

Ei subliniază că, într-un context macroeconomic instabil, piața materialelor de construcții a înregistrat o scădere semnificativă, comparativ cu perioada 2019 – 2022.

Astfel, vânzările companiei au urmat același trend descendent al pieței, astfel că pentru primul semestru cifra de afaceri netă se situează la 79 milioane lei, în scădere cu 36% față de perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile cu materiile prime și materialele consumabile au înregistrat o scădere cu 13% față de perioada precedentă, în timp ce costurile de personal au marcat o creștere de 7%.

Cheltuielile cu amortizarea au crescut că urmare a punerii în funcțiune a investițiilor încheiate în prima parte a anului. Veniturile financiare au înregistrat o creștere semnificativă datorită plasamentelor în depozite.

Cemacon a obținut profit EBITDA (înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit) de 33,44 milioane lei, la jumătate față de cel de anul trecut.

Profitul net pe primul semestru este de circa 28,69 milioane lei, variația fiind de -42% față de perioada similară a anului trecut.

Contract estimat la peste 100 mil de euro, cu o singura oferta

Activele imobilizate au înregistrat creșteri semnificative de peste 161 milioane lei prin creșterea valorii pentru activele corporale, punerea în funcțiune a noii linii de plăcute klinkerizate de la locația Recea, cât și a achiziției de către Cemacon SA a companiei Euro Cărămidă S.A, tranzacție finalizată în iulie anul acesta.

Activele circulante s-au diminuat că urmare a scăderii numerarului disponibil, celelalte elemente de activ nefiind afectate în mod semnificativ.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus